21.06.1977
5174633
kaarel@tftak.eu, kaarel.adamberg@ttu.ee

Teenistuskäik

Töökohad ja ametid
01.01.2018–...   
Tallinna Tehnikaülikool, Loodusteaduskond, Keemia ja biotehnoloogia instituut, sihtrahastusega vanemteadur (0,50)
2004–...   
AS Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus, projektijuht (0,50)
01.01.2017–31.12.2017   
Tallinna Tehnikaülikool, Loodusteaduskond, Keemia ja biotehnoloogia instituut, Vanemteadur (0,50)
01.02.2012–31.08.2014   
Tallinna Tehnikaülikool, Matemaatika-loodusteaduskond, Keemiainstituut, Biotehnoloogia õppetool, Vanemteadur (0,25)
2005–31.12.2016   
Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond, Toiduainete instituut, Vanemteadur (0,50)
01.09.2004–31.12.2004   
Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond, Toiduainete instituut, Teadur (0,50)
1999–2001   
Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituut, Insener (1,00)
 
 
Haridustee
2001–2004   
Doktorantuur, Tallinna Tehnikaülikool, bio- ja toiduainete tehnoloogia õppesuund
1999–2001   
Magistrantuur, Tallinna Tehnikaülikool, geenitehnoloogia õppesuund
1995–1999   
Bakalaureuseõpingud, Tallinna Tehnikaülikool, bio- ja toiduainete tehnoloogia őppesuund
1984–1995   
Tallinn, Liivalaia Keskkool
 
 
Teadusorganisatsiooniline ja -administratiivne tegevus
2009−...   
Eelretsensioonid artiklitele ajakirjades Journal of Functional Food, Journal of Dairy Science, PLoS ONE, Food Bioscience, Bioresource Technology
2000−...   
Eesti Mikrobioloogide Ühenduse liige
2014−2014   
Osalemine võrgustikus ENGIHR (European Network for Gastrointestinal Health Research)
2012−2012   
Oponent Kim Marius Moe doktoritööle (Norwegian University of Life Sciences, As, Norra)
 
 
Loometöö
SUULISED ETTEKANDED JA LOENGUD
2019 – "Miks me armastame magusat?", AstraZeneca seminar "Kardio-renaalne revolutsioon", Eesti
2019 – „Mikrobioom, toitumine, liikumine", loeng Tallinna Ülikooli loengusarjas "Treeni teadlikult"
2019 – „Toidu- ja toitainete mõju inimese mikrobiootale“, ettekanne Tartu Ülikooli Kliinilise meditsiini doktorikooli intensiivkursusel „Pro-, pre- sün- ja postbiootikumid: mõju meie mikrobiootale ja tervisele“
2019 – „Inimese mikrobioom – Mis ja milleks?“, SYNLAB koolitusprogramm
2018 – „Toit kui mikrobioomi mõjutaja“, ettekanne Tartu Ülikooli Kliinilise meditsiini doktorikooli intensiivkursusel „Mikrobioom“
2018 – „Mikrobioomi seos toitumise ja ülekaaluga“, ettekanne Eesti tasakaalustatud toitumise konverentsil
2018 – „Kuidas valida toiduaineid tervislikuks toitumiseks?“, loengud seminaril „Terveks olemise valikud“
2017 – „Polysaccharides for gut microbiota“, ettekanne konverentsil „Bioactive polysaccharides“, Cambridge, UK
2017 – „Modulation of gut microbiota by dietary fibres“, ettekanne Lallemand Health Ingredients seminaril
2016 – „Toidu kiudainete seos soolemikrobiootaga“, ettekanne Eesti Lastearstide Seltsi seminaril ,,Toit ja tervis ’’
2016-2018 „Seedetrakti mikrobioota seos toidu ja tervisega“, kursused Rahvatervise Akadeemia raames
2012 – „Reduced overflow of acetate in Escherichia coli by gene engineering and media design“, ettekanne konverentsil "BioProScale", Berliin, Saksamaa

TEADUSE POPULARISEERIMINE
2018-2019 - Materjalide koostamine aastanäituse jaoks "Mina, superorganism" (näitus bakterite ja inimeste kooselust) Eesti Tervishoiu Muuseumis 2019-2020
2018 – Suhkruakadeemia raames seminar teemal „Miks me armastame magusat?“ Eesti Tervishoiu Muuseumis
2016 – Seminarid teemadel „Bakterid ja kiudained“, „Probiootikumid ja prebiootikumid“, „Lapse mikrobioom sünnist 3. eluaastani“
2015 – Teadlaste öö teemal „Kuidas on seotud meie toit ja mikrobioom?“ Tallinna Tehnikaülikoolis
2015 – Muuseumiöö Tallinna Tehnikaülikooli muuseumis „Toit ja mikrobioom“
2013-2014 - Materjalide koostamine näituse "Puder ja kapsad" jaoks (Tallinna Tehnikaülikooli muuseumis)
.
 
 
Lisainfo
Teaduspraktika
2003 - Intitute of Animal Reproduction and Food Research, Olsztyn, Poola
;
Koolitused
2013/2014 - TTÜ Juhtide arendusprogramm, Metaprofit OÜ;
Teaduspraktika
2001 - The Royal Veterinary and Agricultural University, Kopenhagen, Taani;

Kvalifikatsioon

 
 
Teaduspreemiad ja tunnustused
2014, Kaarel Adamberg, Tänukiri 2014. a. Eesti üliõpilaste teadustööde riiklikul konkursil peapreemia pälvinud Kaspar Valgepea doktoritöö juhendamise eest
2012, Kaarel Adamberg, Tallinna Tehnikaülikooli parim noorteadlane
 
 
Teadustöö põhisuunad
ETIS KLASSIFIKAATOR: 1. Bio- ja keskkonnateadused; 1.12. Bio- ja keskkonnateadustega seotud uuringud, näiteks biotehnoloogia, molekulaarbioloogia, rakubioloogia, biofüüsika, majandus- ja tehnoloogiauuringud; CERCS KLASSIFIKAATOR: T490 Biotehnoloogia ; TÄPSUSTUS: Süsteemibioloogia, bioprotsesside optimeerimine, uute fermentatsioonitehnoloogiate arendus
ETIS KLASSIFIKAATOR: 1. Bio- ja keskkonnateadused; 1.7. Toiduteadused; CERCS KLASSIFIKAATOR: T430 Toiduainete ja jookide tehnoloogia ; TÄPSUSTUS: Toidu mikrobioloogia ja oomikameetodid, seedetrakti mikroobikoosluste metabolism, tervist toetavate toidutehnoloogiate arendus
 
 
Lisainfo
1. Õppetöö
1.1 Loengukursus magistriõppes Toidu mikrobioloogia, KTT0190, 32 ak h.

1.2. Loengukursus magistriõppes Mikrobioomika LKT0010, 32 akh

1.3. Praktikakursus magistriõppes Protsessimudelid ja kultiveerimine LKT0020, 32 ak h

1.4. Loengukursus magistriõppes Oomikameetodid LKT0060, 30 ak h

1.5. Bakalaureuseõppe kursusel Toidu biotehnoloogia, KTT0160, harjutustunnid, 16 ak h.
2. Muud teadusprojektid
2011-2014, projektijuht, TFTAK koostööprojekt DuPont Nutrition & Health'ga "Piimhappebakterite kasvutingimuste optimeerimine suure tihedusega kultuurides"
2015-2017, projekti konsultant, TFTAK koostööprojekt DuPont Nutrition & Health'ga "Piimhappebakterite disain"

Lõppenud projektid

Juhendatud väitekirjad

Publikatsioonid

Klass
Aasta
Publikatsioon
 
5.2.
2019
1.1.
2018
1.1.
2018
1.1.
2018
1.1.
2018
5.1.
2018
1.1.
2017
1.1.
2017
1.1.
2015
1.1.
2015
1.1.
2015
1.1.
2015
1.1.
2015
1.2.
2015
1.1.
2014
1.1.
2014
1.1.
2014
1.1.
2014
1.1.
2014
1.1.
2014
1.1.
2014
1.2.
2014
1.1.
2013
1.1.
2012
1.1.
2012
1.1.
2011
1.1.
2011
1.1.
2011
1.1.
2010
1.1.
2010
1.1.
2010
1.1.
2010
1.1.
2010
1.1.
2009
1.1.
2009
1.1.
2008
1.1.
2006
1.1.
2005
1.1.
2003
1.1.
2003
1.1.
2003
1.1.
2002
29.11.2019
21.06.1977
5174633
kaarel@tftak.eu, kaarel.adamberg@ttu.ee

Career

Institutions and positions
01.01.2018–...   
Tallinn University of Technology , School of Science, Department of Chemistry and Biotechnology, Senior Researcher (0,50)
2004–...   
Center of Food and Fermentation Technologies, project manager (0,50)
01.01.2017–31.12.2017   
Tallinn University of Technology , School of Science, Department of Chemistry and Biotechnology, Senior Researcher (0,50)
01.02.2012–31.08.2014   
Tallinn University of Technology , Faculty of Science, Department of Chemistry, Chair of Biotechnology, Senior Researcher (0,25)
2005–31.12.2016   
Tallinn University of Technology , Faculty of Chemical and Materials Technology, Department of Food Processing, Senior Researcher (0,50)
01.09.2004–31.12.2004   
Tallinn University of Technology , Faculty of Chemical and Materials Technology, Department of Food Processing, Researcher (0,50)
1999–2001   
National Institute of Chemical Physics and Biophysics, Engineer (1,00)
 
 
Education
2001–2004   
PhD studies, Tallinn University of Technology, food and biotechnology
1999–2001   
MSc studies, Tallinn University of Technology, gene technology
1995–1999   
BSc studies, Tallinn University of Technology, food and biotechnology
1984–1995   
Tallinn, Liivalaia Secondary Scool
 
 
R&D related managerial and administrative work
2009−...   
Peer-review of papers in journals Journal of Functional Food, Journal of Dairy Science, PLoS ONE, Food Bioscience, Bioresource Technology
2000−...   
Member of Estonian Society for Microbiology
2014−2014   
Participation in the European Network for Gastrointestinal Health Research (ENGIHR)
2012−2012   
Opponent to Kim Marius Moe's PhD (Norwegian University of Life Sciences, As, Norway)
 
 
Creative work
ORAL PRESENTATIONS AND LECTURES
2019 – "Why we cannot resist sweet?", AstraZeneca seminar "Cardio-renal revolution"
2019 – „Microbiome, nutrition, physical activity", lecture in the course "Treeni teadlikult" at Tallinn University
2019 – „The effect of food on microbiota“, Clinical Medicine doctoral school (Tartu University)
2019 – „Human microbiome“, SYNLAB teaching program
2018 – „Food as a modulator of microbiome“, Clinical Medicine doctoral school (Tartu University)
2018 – „Microbiome and obesity“, Estonian Food Conference
2018 – „Healthy food choices“, short lecture course
2017 – „Polysaccharides for gut microbiota“, Conference „Bioactive polysaccharides“, Cambridge, UK
2017 – „Modulation of gut microbiota by dietary fibres“, Lallemand Health Ingredients seminar
2016 – „Food and gut microbiota“, Estonian Pediatric Association seminar
2016-2018 course „Gut microbiota, food and health“ at Rahvatervise Akadeemia
2012 – „Reduced overflow of acetate in Escherichia coli by gene engineering and media design“, Conference "BioProScale", Berlin, Germany

SCIENCE FOR PUBLIC
2018-2019 Preparation of materials for exhibition "Me, superorganism" (exhibition about the untold story of bacteria) at Estonian Health Care Museum 2019-2020
2018 - Sugar Academy at Estonian Health Care Museum
2016 - Seminars about bacteria, probiotics, prebiotics, dietary fibers and microbiome
2015 - organizing Museum Night and Science Night
2013-2014 Preparation of exhibition "Puder ja kapsad" (about food, nutrition and technologies) at Museum of Tallinn University of Technology.
 
 
Additional information
Science practice
2003 - Intitute of Animal Reproduction and Food Research, Olsztyn, Poland
;
Professional training
2013/2014 - TUT Leadership training program, Metaprofit LLC;
Science practice
2001 - The Royal Veterinary and Agricultural University, Copenhagen, Denmark;

Qualifications

 
 
Honours & awards
2014, Kaarel Adamberg, Acknowledgement for supervision of the Kaspar Valgepea's doctoral thesis winning the first prize at the competition of Estonian student thesis
2012, Kaarel Adamberg, The best young scientist of Tallinn University of Technology
 
 
Fields of research
ETIS CLASSIFICATION: 1. Biosciences and Environment; 1.12. Biotechnology, Molecular Biology, Cell Biology, Biophysics and Economic and Technological Research relating to Bio- and Environmental Sciences; CERCS CLASSIFICATION: T490 Biotechnology ; SPECIFICATION: Systems biology, bioprocess design, development of fermentation technologies
ETIS CLASSIFICATION: 1. Biosciences and Environment; 1.7. Food Sciences; CERCS CLASSIFICATION: T430 Food and drink technology ; SPECIFICATION: Food microbiology and foodomics, metabolism of microbial consortia of gastrointestinal tract, development of technologies for health products
 
 
Additional information
1. Teaching
1.1. Course for Master studies - Food microbiology

1.2. Course for Master studies - Microbiomics

1.3. Practical course for Master studies - Process models and cultivation

1.4. Course for Master studies - Omics methods

1.5. Practical exercises for Bachelor studies - Food Biotechnology
2. Other Research projects
2011-2014 project leader, CCFFT cooperation project with DuPont Health & Nutrition "Optimization of growth conditions for high productivity cultures of lactic acid bacteria"
2015-2017 project consultant, CCFFT cooperation project with DuPont Health & Nutrition "Design of lactic acid bacteria"

Completed projects

Supervised dissertations

Publications

Category
Year
Publication
 
5.2.
2019
1.1.
2018
1.1.
2018
1.1.
2018
1.1.
2018
5.1.
2018
1.1.
2017
1.1.
2017
1.1.
2015
1.1.
2015
1.1.
2015
1.1.
2015
1.1.
2015
1.2.
2015
1.1.
2014
1.1.
2014
1.1.
2014
1.1.
2014
1.1.
2014
1.1.
2014
1.1.
2014
1.2.
2014
1.1.
2013
1.1.
2012
1.1.
2012
1.1.
2011
1.1.
2011
1.1.
2011
1.1.
2010
1.1.
2010
1.1.
2010
1.1.
2010
1.1.
2010
1.1.
2009
1.1.
2009
1.1.
2008
1.1.
2006
1.1.
2005
1.1.
2003
1.1.
2003
1.1.
2003
1.1.
2002
29.11.2019
  • Leitud 16 kirjet
ProgrammLiikNumberNimiProjekti algusProjekti lõppVastutav täitjaAsutusFinantseerijapoolne rahastamine
MUUEU23942Bioglütserooli kasutamine pärmiproduktide toorainena01.05.200631.08.2006Toomas PaalmeAS Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus6 395,38 EUR
ETFETF8165Escherichia coli atsetaadi metabolismi kvantitatiivne kirjeldamine bioprotsesside optimeerimiseks, kasutades aktselerostaatseid paralleelkultivatsioonisüsteeme01.01.201031.12.2013Kaarel AdambergTallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond49 084,64 EUR
ETFETF7323Keskkonnatingimuste mõju glutatiooni akumulatsioonile ja ainevahetusele Saccharomyces cerevisiae rakkudes01.01.200831.12.2011Ildar NisamedtinovTallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond71 043,20 EUR
NSPNSP67Mikrobioomianalüüsil põhineva toitumisnõustamise meetodite ja algoritmide arendus01.03.201730.11.2017Kaarel AdambergAS Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus70 000,00 EUR
ETFETF6715Piimatööstuse juuretiste selektsiooni strateegiad01.01.200631.12.2009Kaarel AdambergTallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond65 370,56 EUR
MUUAR11122Piimhappebakterite süsteemibioloogiline disain01.09.201131.08.2014Raivo ViluTallinna Tehnikaülikool; Tallinna Tehnikaülikool, Matemaatika-loodusteaduskond, Keemiainstituut, Biotehnoloogia õppetool389 037,69 EUR
SFSF0142497s03Postgenoomne protsessidisain toidu- ja keskkonnabiotehnoloogias01.01.200331.12.2007Raivo ViluTallinna Tehnikaülikool, Matemaatika-loodusteaduskond348 925,64 EUR
MUUEU29994Support for Competence Center of Food and Fermentation Technologies01.01.200930.06.2015Raivo Vilu; Toomas Paalme; Urmas SannikAS Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus7 028 458,00 EUR
IUTIUT19-27Süsteemibioloogia rakendused toituteaduses ja -tehnoloogias01.01.201431.12.2019Toomas PaalmeTallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond; Tallinna Tehnikaülikool, Loodusteaduskond, Keemia ja biotehnoloogia instituut852 000,00 EUR
SFSF0140090s08Toidu süsteemibioloogia ja füüsika01.01.200831.12.2013Toomas PaalmeTallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond705 093,40 EUR
MUUEU27607Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus01.11.200730.06.2008Raivo Vilu; Toomas Paalme; Urmas SannikAS Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus657 826,17 EUR
MUUEU28668Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus01.07.200830.06.2009Toomas Paalme; Raivo Vilu; Urmas SannikAS Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus903 909,35 EUR
MUUEU48667Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus01.07.201530.06.2022Urmas SannikAS Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus5 697 954,91 EUR
MUUEU22704Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus27.10.200531.10.2007Raivo Vilu; Toomas Paalme; Urmas SannikAS Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus1 725 043,14 EUR
MUUEU19691Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus27.10.200426.10.2005Raivo Vilu; Toomas Paalme; Urmas SannikAS Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus338 077,35 EUR
MUU3.2.0701.12–0041Uudsete levaansukraaskatalüsaatorite disain ja kasutamine funktsionaalsete toidulisandite tootmiseks (FFI)01.10.201231.08.2015Kaarel AdambergAS Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus65 261,17 EUR