17.03.1971
6409417
sirjev@tlu.ee

Teenistuskäik

Töökohad ja ametid
01.09.2015–...   
Tallinn University, Õppejuht, loodus- ja terviseteaduste instituut (1,00)
01.09.2014–31.08.2015   
Tallinna Ülikool, projektijuht tervise valdkonnas (1,00)
04.01.2011–30.07.2014   
Eesti Haigekassa, tervishoiuosakonna talituse juht (1,00)
01.09.2005–31.08.2012   
Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond, Toiduainete instituut, Toiduteaduse õppetool, Assistent (0,25)
01.02.2002–31.03.2011   
Eesti Haigekassa, tervishoiuosakond, peaspetsialist (tervise edendamine, haiguste ennetamine) (1,00)
01.09.1996–31.01.2002   
Sotsiaalministeerium, Rahvatervise osakond, peaspetsialist (toitumine ja kehaline aktiivsus) (1,00)
01.08.1994–30.08.1995   
Tallinna Tehnikaülikool, Toiduainete Instituut, insener (1,00)
 
 
Haridustee
2002–2008   
Tallinna Tehnikaülikool, keemia- ja materjalitehnoloogia, filosoofiadoktor, dokumendi nr. OB 000071, välja antud 12.12.2008 Tallinnas
1995–1998   
Kuopio Ülikool, rahvatervise magister, Master of Public Health Programme, dokument välja antud 02.09.1998 Kuopios, Soomes
1989–1998   
Tallinna Tehnikaülikool toiduainete töötlemise õppesuund, loodusteaduse magister, dokumendi nr. CB 000178, välja antud 12.06.1998 Tallinnas
 
 
Teadusorganisatsiooniline ja -administratiivne tegevus
2018−2019   
"Eluviisi nõustamine ülekaalulisuse vähendamiseks" töörühma juht
2017−2019   
Tervisedendaja kutsekomisjoni esimees
2016−2020   
Tervishoiu kutsenõukogu liige
2016−2020   
Eesti Tervisedenduse Ühingu juhatuse liige
2015−2019   
Toitumisnõustaja ja toitumisterapeudi kutsekomisjoni esimees
2014−2016   
"Bariaatrilise patsiendi käsitlus" sekretariaadi liige
2012−2014   
"Lamatiste ennetamine ja ravi" ravijuhendi töörühma liige
2012−2016   
Eesti toitumis- ja toidusoovituste uuendamise töörühma liige
2010−2014   
Rahvastiku tervise arengukava laste tervise ja tervisesüsteemi arendamise alatöörühmade liige
2006−2006   
Koordinaator riikliku toiduvaru soovituste väljatöötamisel häda- ja kriisiolukorraks
2006−2008   
Arengukava "Eesti Toit" nõukogu liige (Põllumajandusministeerum)
2006−2009   
Riikliku südame- veresoonkonna haiguste ennetamise riikliku strateegia juhtkomitee liige (Sotsiaalministeerium)
2005−2006   
Eesti uute toitumis-ja toidusoovituste väljatöötamise projekti koordinaator (avaldatud 2006)
2000−2001   
Eesti Tervisliku Toitumise Tegevuskava väljatöötamise koordinaator
1997−1998   
Eesti toidusoovituste koostamise projekti juht (publitseeritud 1998)
1997−2003   
WHO Eesti ametlik koordinaator toitumise valdkonnas.
1996−2005   
Baltimaade täiskasvanud elanikkonna toitumise uuringu koordinaator. “NoBaGreen” projekti (Põhjamaade ja Baltimaade puu- ja köögiviljade, leiva ja kala tarbimisharjumuste uuring) koordinaator
 
 
Lisainfo
Tallinna Tehnikaülikooli Akadeemilise Naiskoori liige alates aastast 1989, koori president aastatel 1994-1995 ja 2001-2003;

Kvalifikatsioon

 
 
Teadustöö põhisuunad
ETIS KLASSIFIKAATOR: 3. Terviseuuringud; 3.6. Rahvatervishoid; CERCS KLASSIFIKAATOR: B680 Rahvatervishoid, epidemioloogia; TÄPSUSTUS: Toidu tarbimise uuringute valiidsus, reprodutseeritavus Eestis ning andmete rahvusvaheline võrreldavus. Tervisealaste sekkumiste (tervise edendamise ja haiguste ennetamise projektid, s.h. tervisealaste teavituskampaaniate ja materjalide osas) tulemuslikkuse ja mõju hindamine elanike teadlikkusele, tervisekäitumisele ja Eesti rahvastiku tervisealastele indikaatoritele.

Publikatsioonid

Klass
Aasta
Publikatsioon
 
6.7.
2018
1.1.
2017
2.5.
2017
3.2.
2016
3.3.
2015
3.3.
2015
6.2.
2014
3.4.
2012
1.2.
2010
1.3.
2009
6.4.
2009
2.3.
2008
6.4.
2008
1.3.
2007
6.6.
2007
1.3.
2006
3.3.
2006
4.2.
2006
5.2.
2006
6.4.
2006
6.6.
2006
3.2.
2005
6.6.
2005
1.1.
2004
1.3.
2004
3.5.
2004
6.6.
2004
1.3.
2002
1.2.
2001
1.2.
2001
6.4.
2001
6.4.
2001
6.6.
2001
1.2.
2000
1.2.
2000
1.2.
2000
5.2.
1999
6.7.
1998
6.6.
1997
30.08.2019
17.03.1971
6409417
sirjev@tlu.ee

Career

Institutions and positions
01.09.2015–...   
Tallinn University, Head of Studies, School of Natural Sciences and Health (1,00)
01.09.2014–31.08.2015   
Tallinn University, project leader in health sciences (1,00)
04.01.2011–30.07.2014   
Estonian Health Insurance Fund, Health Care Department, head of the unit (1,00)
01.09.2005–31.08.2012   
Tallinn University of Technology , Faculty of Chemical and Materials Technology, Department of Food Processing, Chair of Food Science, Assistant (0,25)
01.02.2002–31.03.2011   
Estonian Health Insurance Fund, Health Care Department, senior specialist (health promotion and disease prevention) (1,00)
01.09.1996–31.01.2002   
Ministry of Social Affairs, Public Health Department, senior specialist (nutrition and physical activity) (1,00)
01.08.1994–30.08.1995   
Tallinn University of Technology , Department of Food Processing, engineer (1,00)
 
 
Education
2002–2008   
Tallinn University of Technology: Doctor of Philosophy (Chemical and Material Technology) at 12th December 2008
1995–1998   
University of Kuopio, Master of Public Health Programme, Master of Public Health (1998) Master Degree thesis: The Adults Nutrition Survey in Estonia.
1989–1998   
Tallinn University of Technology: Bachelor degree at 1994 (Food Engineering and Product Development), Master of Science at 1998 (Food Engineering and Product
 
 
R&D related managerial and administrative work
2018−2019   
Member of the working group for clinical guideline "Lifestyle councelling for reduction of overweight"
2017−2019   
Chairman of the professional standards of health promotion specialist
2016−2020   
Member of the commission of occupational qualification standards in healthcare
2016−2020   
Member of the board of Estonian Union of Health Promotion
2015−2019   
Chairman of the commission of professional standards of nutrition councellor and nutrition therapist
2014−2016   
Member of the secretariat for clinical guideline “Approach to the bariatric patient”
2012−2014   
Member of the working group for clinical guideline “Prevention of pressure ulcers”
2012−2016   
Member of the working group updating Estonian nutrition recommendations and food-based dietary guidelines
2010−2014   
Member of subcommittees of National Health Strategy (child health and development of healt care system)
2006−2006   
Coordinator of the working out recommendations for national food aid for time of crisis and disasters
2006−2008   
Member of Committee of National Development Plan of Estonian Food (Ministry of Agriculture)
2006−2009   
Member of Committee of National Strategy for Prevention Cardio-vascular Diseases (Ministry of Social Affairs)
2005−2006   
Coordinator of the project of working out new Estonian nutrition recommendations and food- based dietary guidelines (published in 2006).
2000−2001   
Coordinator of development of Estonian Healthy Nutrition Action Plan
1997−1998   
Project leader of the Estonian food- based dietary guidelines (published in 1998)
1997−2003   
WHO Nutrition Counterpart of Estonia in years 1997-2003.
1996−2005   
Coordinator in several international food consumption surveys: Baltic Nutrition Survey (1997) and NorBaGreen survey (2002)
 
 
Additional information
Member of the Academic Female Choir of Tallinn University of Technology since 1989, president of the choir in years 1994-1995 and 2001-2003;

Qualifications

 
 
Fields of research
ETIS CLASSIFICATION: 3. Health; 3.6. Public Health Science; CERCS CLASSIFICATION: B680 Public health, epidemiology ; SPECIFICATION: The validity, reproducibility and international comparability of food consumption surveys in Estonia. The evaluation of health promotion and disease prevention projects/programs (including evaluation of health related campaign and materials) to knowledge, health behavious patterns and to the public health indicators of Estonian population.
 
 

Publications

Category
Year
Publication
 
6.7.
2018
1.1.
2017
2.5.
2017
3.2.
2016
3.3.
2015
3.3.
2015
6.2.
2014
3.4.
2012
1.2.
2010
1.3.
2009
6.4.
2009
2.3.
2008
6.4.
2008
1.3.
2007
6.6.
2007
1.3.
2006
3.3.
2006
4.2.
2006
5.2.
2006
6.4.
2006
6.6.
2006
3.2.
2005
6.6.
2005
1.1.
2004
1.3.
2004
3.5.
2004
6.6.
2004
1.3.
2002
1.2.
2001
1.2.
2001
6.4.
2001
6.4.
2001
6.6.
2001
1.2.
2000
1.2.
2000
1.2.
2000
5.2.
1999
6.7.
1998
6.6.
1997
30.08.2019
  • Leitud 39 kirjet
PublikatsioonAutoridAastaVäljaande pealkiriKlassifikaatorFailAsutused
Perception of Health and Health BehaviourAbuladze, Liili; Kunder, Nele; Lang, Katrin; Vaask, Sirje20186.7.Tallinna Ülikool, Ühiskonnateaduste instituut, Eesti demograafia keskus
Associations between self-rated health and health behaviour among older adults in Estonia: a cross-sectional analysisAbuladze, L., Kunder, N., Lang, K., Vaask, S.2017BMJ Open1.1.Tallinna Ülikool, Ühiskonnateaduste instituut, Eesti demograafia keskus;
Tallinna Ülikool, Loodus- ja terviseteaduste instituut
Eesti toitumis- ja liikumissoovitused 2015Pitsi, T.; Zilmer, M.; Vaask, S.; Nurk, E.; Kuu, S.; Maser, M.; Lõhmus, K.; Ehala-Aleksejev, K.; Raukas, R.; Sooba, E; Villa, I; Parts, L.; Lindsaar, M.; Sammel, A.; Radin, M.; Einberg, O.; Simm-Pärle, P.; Lamp, H.; Hiis, T.; Rajasalu, P. ... Potisepp, S.20172.5.Tervise Arengu Instituut;
Tartu Ülikool, Meditsiiniteaduste valdkond, peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituut;
Tallinna Tehnikaülikool, Loodusteaduskond, Keemia ja biotehnoloogia instituut;
Tallinna Tervishoiu Kõrgkool
Tervisehinnang ja tervisekäitumine.Kunder, N.; Abuladze, L.; Vaask, S.; Lang, K.2016Pilk hallile alale. SHARE Eesti uuringu esimene ülevaade ja soovitused eakate poliitika kujundamiseks.3.2.Tallinna Ülikool, Ühiskonnateaduste instituut, Eesti demograafia keskus
TERVISE EDENDAMINE JA SÕLTUVUSAINETE TARVITAMISE ENNETAMINE JUHEND KOGUKONDADE TERVISEPROJEKTIDE PLANEERIMISEKSMedar, Marju; Alas,Maie; Kaal,Esta; Leek-Ambur, Hele; Leino, Mare; Mitendorf, Airi; Sisask, Merike; Soonik,Mart; Tampere, Kaja; Vaask, Sirje; Värnik, Airi20153.3.
TERVISE EDENDAMINE JA SÕLTUVUSAINETE TARVITAMISE ENNETAMINE JUHEND KOGUKONDADE TERVISEPROJEKTIDE PLANEERIMISEKSMedar,Marju; Alas, Maie; Kaal,Esta; Leek-Ambur, Hele; Leino, Mare; Mitendorf, Airi; Sisask,Merike; Soonik,Mart; Tampere,Kaja; Vaask, Sirje; Värnik Airi20153.3.Tallinna Ülikool, Sotsiaaltöö Instituut;
Tallinna Ülikool, Ühiskonnateaduste instituut
Kliiniliste auditite käsiraamatRaid, U.; Alop, J.; Habicht, T.; Kirss, Ü.; Mathiesen, M.; Mesikepp, A.; Ojasalu, A.; Truhanov, A.; Vaask, S.; Murruste, M.20146.2.Eesti Haigekassa
Consumption of fish by Estonian coastal fishermen and their exposure to dioxinsPitsi, T.; Vaask, S.;Jõeleht, A.; Roots, O.; Koitmaa, E.2012Abstract Book3.4.Eesti Keskkonnauuringute Keskus OÜ;
Tallinna Tehnikaülikool;
Põllumajandusministeerium;
Tervise Arengu Instituut;
Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond, Toiduainete instituut, Toiduteaduse õppetool
Potential to promote healthy eating in Baltic workplacesVaask, S.; Pitsi, T.2010International Journal of Workplace Health Management1.2.Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond, Toiduainete instituut, Toiduteaduse õppetool;
Tervise Arengu Instituut
Emakakaelavähi sõeluuringu korraldus ja tulemused EestisVaask, S.; Raud, T.2009Eesti Arst1.3.Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, Naistekliinik, Sünnitusabi ja günekoloogia õppetool
Laste ja noorte toidusoovitusedMaser, Mai; Järviste, Antonina; Einberg, Ülle; Sapatšuk, Irina; Vaask, Sirje; Vihalemm, Tiiu; Villa, Inga20096.4.Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, Tervishoiu instituut, Tervise edendamise õppetool;
Tartu Ülikool, Arstiteaduskond;
Tallinna Tehnikaülikool
The Comparability, Reproducibility and Validity of Estonian Food Consumption SurveysVaask, S.20082.3.Tallinna Tehnikaülikool;
Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond, Toiduainete instituut, Toiduteaduse õppetool
Eakate inimeste toitumine ja kehaline aktiivsus. Toitumis- ja toidusoovitusedMaser, M.; Kiisk, L.; Oona, M.; Sooba, E.; Vaask, S.; Vihalem, T.20086.4.Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, Peremeditsiini kliinik, Polikliiniku ja peremeditsiini õppetool;
Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, Peremeditsiini kliinik, Polikliiniku ja peremeditsiini õppetool;
Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, Peremeditsiini kliinik, Polikliiniku ja peremeditsiini õppetool;
AS Ida-Tallinna Keskhaigla;
Tallinna Tehnikaülikool
Rinnavähi sõeluuringu programmi hindamise tulemusedAaviksoo, Ain; Lai, Taavi; Vaask, Sirje2007Eesti Arst1.3.Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, Tervishoiu instituut;
SA Poliitikauuringute Keskus Praxis
Valmisid alkoholiteemalised filmid ja õpetajaraamatVaask, Sirje2007Õpetajate Leht6.6.Eesti Haigekassa
Rohkem tähelepanu toitumiseleVaask, S.; Liebert, T.; Maser, M.; Pappel, K.; Pitsi, T.; Saava, M.; Sooba, E.; Vihalemm, T.; Villa, I.2006Eesti Arst1.3.Tallinna Tehnikaülikool;
Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, Tervishoiu instituut;
AS Ida-Tallinna Keskhaigla
Eesti toitumis- ja toidusoovitused / Tervise Arengu Instituut, Eesti Toitumisteaduse Selts ; [koostajad Sirje Vaask, Tiiu Liebert, Mai Maser, Kaie Pappel, Tagli Pitsi, Merileid Saava, Eve Sooba, Tiiu Vihalemm, Inga Villa] Vaask, Sirje; Liebert, Tiiu; Maser, Mai; Pappel, Kaie; Pitsi, Tagli, Saava, Merileid; Sooba, Eve; Vihalemm, Tiiu, Villa, Inga20063.3.Tallinna Ülikool, Matemaatika ja Loodusteaduste Instituut, Loodusteaduste osakond, Keemia õppetool;
AS Ida-Tallinna Keskhaigla;
Tallinna Tehnikaülikool
Ravikindlustuse eelarvest 2005. a. finantseeritud haiguste ennetamise ja tervise edendamise projektide aruandedVaask, S. (toim.)20064.2.Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond, Toiduainete instituut, Toiduteaduse õppetool
Eestis läbiviidud toidutarbimise uuringute rahvusvaheline võrreldavus, valiidsus ja reprodutseeritavusVaask, S.2006Toiduõpetus TTÜ-s 1956-2006.Teaduskonverents "Tootearendus ja koostöö teaduselt-tootmisele"5.2.Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond, Toiduainete instituut
Eesti toitumis- ja toidusoovitusedVaask, S.; Liebert, T.; Maser, M.; Pappel, K.; Pitsi, T.; Sooba, E.; Vihalemm, T.; Villa, I.20066.4.Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond, Toiduainete instituut;
AS Ida-Tallinna Keskhaigla
Miks sa ennast lõhud?Vaask, Sirje2006Õpetajate Leht6.6.Eesti Haigekassa
The international comparability, reproducibility and validity of Estonian food consumption surveysVaask, S.2005Food and Nutrition3.2.Tallinna Tehnikaülikool;
Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond, Toiduainete instituut, Toiduteaduse õppetool
Koolitervishoiuteenuse regulatsioon on uuenenudVaask, Sirje2005Meditsiiniuudised6.6.Eesti Haigekassa
Comparison of the micro-nutrica nutritional analysis program and the Russian food composition database using data from the Baltic nutrition surveysVaask, S.; Pomerleau, J.; Pudule, I.; Grinberga, D.; Abaravicius, A.; Robertson, A.; McKee, M2004European Journal of Clinical Nutrition1.1.Tallinna Tehnikaülikool
NorBaGreen uuring: tervisliku toitumise indikaatoritena käsitletavate toidurühmade tarbimine EestisVaask, Sirje2004Eesti Arst1.3.Tallinna Tehnikaülikool