"Eesti Teadusfondi uurimistoetus" projekt ETF7515
ETF7515 "Eesti aedviljade antioksüdatiivne aktiivsus sõltuvalt kasvatus- ja säilitustehnoloogiast (1.01.2008−31.12.2011)", Ulvi Moor, Eesti Maaülikool, Põllumajandus- ja keskkonnainstituut.
ETF7515
Eesti aedviljade antioksüdatiivne aktiivsus sõltuvalt kasvatus- ja säilitustehnoloogiast
Antioxidant activity of horticultural crops grown in Estonia depending on cultivation and storage technology
1.01.2008
31.12.2011
Teadus- ja arendusprojekt
Eesti Teadusfondi uurimistoetus
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.6. PõllumajandusteadusB390 Taimekasvatus, aiandus, taimekaitsevahendid, taimehaigused 4.1. Põllumajandus, metsandus, kalandus ja nendega seonduvad teadused (agronoomia, loomakasvatus, kalakasvatus, metsakasvatus, aiandus jne.)100,0
PerioodSumma
01.01.2008−31.12.2008240 000,00 EEK (15 338,80 EUR)
01.01.2009−31.12.2009230 400,00 EEK (14 725,24 EUR)
01.01.2010−31.12.2010209 436,00 EEK (13 385,40 EUR)
01.01.2011−31.12.201113 386,00 EUR
56 835,44 EUR

Mitmete aedviljade tervislikkus seisneb neis sisalduvates bioaktiivsetes ühendites nagu vitamiinid, karotenoidid, flavonoidid ja fenoolsed ühendid, mis nii taimes kui ka inimeses käituvad antioksüdantidena, neutraliseerides vabu radikaale. Bioaktiivsete ainete sisaldus puuviljades ja marjades sõltub sordist ja keskkonnateguritest, aga ka agrotehnikast ja säilitustehnoloogiatest. Aedviljad sisaldavad erineva antioksüdatiivse aktiivsusega bioaktiivseid aineid. Sageli ei ole üksikuid ühendeid määrates võimalik otsustada inimtervise seisukohast kõige olulisema – aedvilja tegeliku antioksüdatiivse aktiivsuse üle, sest mitmed bioaktiivsed ühendid esinevad väga väikestes kogustes ja pole seetõttu identifitseeritavad, teisalt esineb antioksüdantide vahel sünergistlikku efekti. Planeeritava uurimistöö eesmärgiks on selgitada kasvatustehnoloogia ning kontrollitud atmosfääris säilitamise mõju Eestis kasvatatud aedviljade antioksüdatiivsele aktiivsusele mudelkultuuride (õun, aedmaasikas, söögisibul ja küüslauk) näitel. Eestis on pikema aja vältel uuritud puuviljade ja marjade C-vitamiini sisaldust, alustatud on ka mõnede polüfenoolide uurimisega. Eesti õunte antioksüdatiivse aktiivsuse kohta andmed puuduvad, samuti pole tehtud säilituskatseid kontrollitud atmosfääris. Paljudes riikides küll uuritakse kasvatustehnoloogiate ja kontrollitud atmosfääris säilitamise mõju aedviljade biokeemilisele koostisele, kuid kuna klimaatilised tingimused ning sordid on erinevad, võivad ka uurimistöö järeldused meil olla erinevad. Uurimuse tähtsus: täieneb maailma aiandusteaduses hetkel olemas olev info kasvatus- ja säilitustehnoloogiate mõju kohta aedviljade antioksüdatiivsele aktiivsusele, samuti on võimalik teiste maade ja meie endi sordiaretajatel edaspidi valida meie õunte seast kõrge antioksüdatiivse aktiivsusega sorte ning kasutada neid aretustöös. Eesti puu- ja köögiviljakasvatajad saavad infot meie sortide käitumise kohta kontrollitud gaasikeskkonnaga hoidlas ning teavet võimalustest, kuidas oma toodetele teatud kasvatus- ja säilitusrežiime kasutades lisaväärtust anda. Kuna uurimisteema on hetkel maailmas aktuaalne, on projekti käigus saadavate tulemuste baasil tõenäoline hilisem liitumine vastavasisuliste rahvusvaheliste projektidega.
Much of the health beneficial effect of fruits and vegetables has been attributed to phytochemicals, which are the non-nutrient plant compounds such as the carotenoids, flavonoids, isoflavonoids, and phenolic acids. The content of antioxidants in horticultural crops depends on cultivar and climatic conditions, but also on growing technology and storage conditions. Bioactive compounds have different antioxidant activity; many of them are present in juice only as traces and cannot be identified. Furthermore, the synergistic effect could exist between different antioxidants, which mean that the total antioxidant effect may be greater than the sum of individual antioxidant activities and the isolation of one compound will not exactly reflect the overall action. The aim of the present grant project is to study the effect of growing technology and controlled atmosphere storage on total antioxidant activity of Estonian horticultural crops (apple, strawberry, onion and garlic will be used as examples). Although the effect of growing and storage conditions on the content of bioactive compounds in horticultural crops is studied in many countries, the cultivars and climatic conditions are different and therefore the results of the present research are likely to be different. In Estonia content of vitamin C and some polyphenols in berries has been studied earlier, but there is no record of antioxidant activity of Estonian apples, also controlled atmosphere storage experiments have not been carried out yet. Importance of the project: research data would help to understand better, which factors influence antioxidant activity of horticultural commodities and to select apple cultivars with high antioxidant activity. These cultivars could be used by apple breeders also in other countries for creating healthier apples. For local farmers information about storage potential of our crops in controlled atmosphere is valuable in order to prolong marketing period and to increase quality of their products. Since the topic of the grant project is relevant in other countries, it would enable our scientist to cooperate better with other scientists in future.