See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"Maaeluministeeriumi rakendusuuringute programm" projekt MEMRUP46
MEMRUP46 "Erinevate elanikkonnarühmade elavhõbeda saadavushinnang (1.01.2018−23.12.2019)", Mart Simm, Tartu Ülikool, Loodus- ja täppisteaduste valdkond, Eesti mereinstituut.
MEMRUP46
Erinevate elanikkonnarühmade elavhõbeda saadavushinnang
Exposure assessment of mercury in different population groups
1.01.2018
23.12.2019
Teadus- ja arendusprojekt
Maaeluministeeriumi rakendusuuringute programm
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.7. ToiduteadusedT430 Toiduainete ja jookide tehnoloogia 1.4 Keemiateadused100,0
PerioodSumma
01.01.2018−23.12.201920 000,00 EUR
20 000,00 EUR

Uuritakse elavhõbeda sisaldust kalades ja neist valmistatud toodetes. Kasutades rahvastiku faktilise toitumisuuringu tulemusi (TAI 2013-2015) ja käesoleva töö ning seire või muude uuringute raames kogutud elavhõbeda andmeid koostatakse elavhõbeda kohta saadavushinnang. Lähtudes rahvusvaheliselt tunnustatud metoodikatest koostatakse saadavushinnangud eraldi väikelastele, lastele, noorukitele, täiskasvanutele ja vanuritele. Hinnatakse elavhõbeda saadavusest tulenevat riski taset elanikkonnale. Projekti tulemusena saadud andmed on aluseks tarbimissoovituste väljatöötamisel ning riski juhtimismeetmete valikul.
The mercury content in fish and fish products will be examined. Using the results of the population nutrition survey (The National Institute for Health Development 2013-2015), current study and other data collected during other researches (such as monitoring) there will be made exposure assessment of mercury. Based on internationally recognized methodologies exposure assessment will be made for infants, children, adolescents, adults and elderly. The risk level of available mercury for the population will be measured. The results of the project are the basis for developing recommendations for consumption and for selecting risk management measures.