See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"Muu" projekt SLTTI18371
SLTTI18371 "Mikroobikoosluste modelleerimine 'disainitud' jogurtite tootmiseks (1.06.2018−31.05.2021)", Petri-Jaan Lahtvee, Tartu Ülikool, Loodus- ja täppisteaduste valdkond, tehnoloogiainstituut.
SLTTI18371
Mikroobikoosluste modelleerimine 'disainitud' jogurtite tootmiseks
Microbial community modeling for the production of ‘designer’ yogurt
YogurtDesign
1.06.2018
31.05.2021
Teadus- ja arendusprojekt
Muu
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
4. Loodusteadused ja tehnika4.16. Biotehnoloogia (loodusteadused ja tehnika)T490 Biotehnoloogia 2.7 Keskkonnatehnika100,0
PerioodSumma
01.06.2018−31.05.2021100 000,00 EUR
100 000,00 EUR
ERA-NET Cofund

Paljud biotehnoloogilised tööstusprotsessid viiakse läbi bakterite kooslustega, mitte üksikute tüvedega. Et tõhustada selliseid protsesse, biotehnoloogia tööstus põhineb enamasti sõelumise-metoodikale, kus kooslused pannakse kokku põhinedes isoleeritud tüvede omadustele üksik-kultuuris. Kooslustes kasvades, on need omadused on aga tihti ettearvamatult erinevad. Koosluste endi kirjeldamine on keerukas, sest suuremate koosluste puhul on võimalik kirjeldada vaid väga väikest osa erinevatest võimalikest kombinatsioonidest. Seetõttu eksisteerib selge vajadus meetodite järele, mis võimaldavad ennustada tüvede käitumist kooslustes, põhinedes genoomi ja teatud fenotüüpilistele andmetele. Antud projekti eesmärk on arendada integreeritud bioinformaatika ning modelleerimise lähenemine, et ennustada mikroobide koosluste funktsioneerimine põhinedes isoleeritud tüvede omadustele. Me teeme seda läbi tõelise tööstusliku näite: mikroobikoosluste disain jogurtite tootmisel.
Many industrial biotechnological processes are carried out by consortia of bacteria, rather than single strains. To improve performances of such processes, the biotech industry currently relies mostly on a screening-based selection of isolated strains with desired properties. However, these properties are very often influenced by other consortium members in unknown ways. Screening the consortia is challenging because only a tiny subset of all the many possible combinations can ever be tested. There is, therefore, a need to develop methods that can predict the performance of strains in consortia, on the basis of the genome and selected phenotypic traits. This project aims to develop an integrative bioinformatics and modelling approach to predict microbial community functioning from the properties of the constituent isolates. We will do this through a real industrial use case: the design of microbial cultures for the production of yogurt.
KirjeldusProtsent
Alusuuring80,0
Rakendusuuring20,0
AsutusRollRiikTüüpKommentaar
Chr. Hansen A/SpartnerTaani Kuningriikettevõte
Heidelberg UniversitypartnerSaksamaa Liitvabariikülikool
University of StuttgartpartnerSaksamaa Liitvabariikülikool
Vrije Universiteit AmsterdamkoordinaatorMadalmaade Kuningriikülikool