See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"Eesti Teadusfondi uurimistoetus" projekt ETF6916
ETF6916 "Glükosüülunud valkude identifitseerimine diabeedihaigete seerumis proteoomika meetoditega. Autoantikehade esinemise uurimine patsientidel nende valkude suhtes. (1.01.2007−31.12.2010)", Meeme Utt, Tartu Ülikool, Arstiteaduskond.
ETF6916
Glükosüülunud valkude identifitseerimine diabeedihaigete seerumis proteoomika meetoditega. Autoantikehade esinemise uurimine patsientidel nende valkude suhtes.
Identification of glycated proteins in serum of diabetic patients using proteomic techniques. Investigation the presence of autoantibodies in the patient sera against identified proteins.
1.01.2007
31.12.2010
Teadus- ja arendusprojekt
Eesti Teadusfondi uurimistoetus
ValdkondAlamvaldkondCERCS erialaFrascati Manual’i erialaProtsent
3. Terviseuuringud3.1. BiomeditsiinB500 Immunoloogia, seroloogia, transplantoloogia3.1. Biomeditsiin (anatoomia, tsütoloogia, füsioloogia, geneetika, farmaatsia, farmakoloogia, kliiniline keemia, kliiniline mikrobioloogia, patoloogia)100,0
AsutusRollPeriood
Tartu Ülikool, Arstiteaduskondkoordinaator01.01.2007−31.12.2010
PerioodSumma
01.01.2007−31.12.2007360 000,00 EEK (23 008,19 EUR)
01.01.2008−31.12.2008360 000,00 EEK (23 008,19 EUR)
01.01.2009−31.12.2009345 600,00 EEK (22 087,87 EUR)
01.01.2010−31.12.2010345 600,00 EEK (22 087,87 EUR)
90 192,12 EUR

Glükosüülumine on mitte-ensümaatiline protsess, mille käigus valgud reageerivad suhkrumolekulidega, näiteks glükoosiga. Reaktsioon toimub valgu N-terminaalse aminohappe alfa-amino rühma või lüsiini epsilon-amino rühma ja suhkru aldehüüd- või ketorühma vahel, mis lõpuks annab pöördumatult ristseotud produkti, mida nimetatakse ka “advanced glycation products“ (AGE). AGE on seotud mitmete haigustega nagu ateroskleroos, amüloidoos, Alzheimer’i haigus, Pick’i haigus ja Parkinson’i tõbi. AGE omab mõju immuunsüsteemile, need kompleksid kogunevad organismi ning on immunogeense ja toksilise toimega. Selle uuringu peamiseks eesmärgiks on identifitseerida uusi glükosüülunud valke diabeedihaigete seerumis, kasutades selleks proteoomika uurimismeetodeid. Uuringu tulemusena loodame välja töötada mass-spektroskoopial põhineva meetodi glükosüülunud valkude määramiseks. Samuti uuritakse autoantikehade esinemist nende glükosüülunud valkude suhtes diabeedihaigete seerumites.
Glycation is a non-enzymatic process in which proteins react with reducing sugar molecules (glucose, etc). The reaction occurs between the alpha-amino group of the N-terminal amino acid or the epsilon-amino groups of lysins and the aldehyde or keto group of the reducing sugar and finally irreversibly cross-linked products will be formed. These products are called advanced glycation products (AGE). Several human diseases where AGE are implicated are atherosclerosis, amyloidosis, Alzheimer’s disease, Pick’s disease, Parkinson’s disease, Lewy body disease and actinic elastosis. AGE influence the immune system, accumulate in human tissues, are immunogenic and toxic, causing deleterious effects. The general aim of this study is to identify new glycated proteins in serum of diabetic patients using proteomic techniques with a possible development of rapid detection method for advanced glycation products (AGE) based on mass-spectroscopy. Also, we would like to investigate the presence of autoantibodies in patient serum developed against identified glycated proteins in patients.