See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"Muu" projekt SLOTI12206T
SLOTI12206T (3.2.0701.12-0038) "Biotehnoloogiliste meetodite arendus toiduallergeenide seireks (1.12.2012−31.08.2015)", Mart Ustav, Tartu Ülikool.
3.2.0701.12-0038
SLOTI12206T
Biotehnoloogiliste meetodite arendus toiduallergeenide seireks
Development of biotechnology-based food allergen surveillance methods
Development of biotechnology-based food allergen surveillance methods
1.12.2012
31.08.2015
Teadus- ja arendusprojekt
Muu
Biotehnoloogia teadus- ja arendustegevuse toetamine
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.12. Bio- ja keskkonnateadustega seotud uuringud, näiteks biotehnoloogia, molekulaarbioloogia, rakubioloogia, biofüüsika, majandus- ja tehnoloogiauuringudT490 Biotehnoloogia 1.5. Bioteadused (bioloogia, botaanika, bakterioloogia, mikrobioloogia, zooloogia, entomoloogia, geneetika, biokeemia, biofüüsika jt80,0
3. Terviseuuringud3.1. BiomeditsiinB460 Füüsiline antropoloogia 3.1. Biomeditsiin (anatoomia, tsütoloogia, füsioloogia, geneetika, farmaatsia, farmakoloogia, kliiniline keemia, kliiniline mikrobioloogia, patoloogia)20,0
AsutusRollPeriood
Tartu Ülikoolkoordinaator01.12.2012−31.08.2015
AsutusRiikTüüp
SA Archimedes
PerioodSumma
01.12.2012−31.08.2015530 136,63 EUR
530 136,63 EUR

Allergilised haigused mõjutavad täna ligikaudu 20% maailma rahvastikust ning allergikute arv jätkab kasvamist. Allergilistel haigustel on tõsine negatiivne mõju elukvaliteedile, nad nõuavad pikaajalist ravi ning on tõsiseks koormaks globaalsele majandusele. Hoolimata asjaolust, et allergilised haigused sõltuvad mitmest faktorist, just kokkupuude allergeeniga on haiguse patofüsioloogilise kaskaadi alguspunkt. Toit on lastel peamine anafülaksia põhjustaja ning ainuüksi Ameerika Ühendriikides sureb igal aastal 150-200 last, mis tõestab toiduallergeenide järelvalve kui elupäästmise meetme tähtsust. EUs on kohustuslik märgistada toote pakendile toidus kasutatavad koostisosad, võimaldades nii tarbijatel saada põhjalikku teavet toidu sisu ja koostise suhtes. Projekti eesmärgiks on viia läbi rakendusuuringud, mille tulemusena arendatakse biotehnoloogilised meetodid allergeenide kvalitatiivseks ja kvantitatiivseks määramiseks toidus. Antud meetodid arendatakse eelkõige toiduallergeenidele, mis on maaratud EU konsulaadi poolt kui potentsiaalselt allergiat või talumatuse põhjustajad. Lisaks arendatakse metoodikad Eesti elanikonna jaoks vastavalt selle projekti raames saadud toiduainete tundlikkuse andmetele.