"Muu" projekt 8-2/T13058VLVS
8-2/T13058VLVS "Maisisilo toiteväärtuse uurimine ja söötmisstrateegia väljatöötamine lüpsilehmadele sõltuvalt maisisilo koristusaegsest vegetatsioonistaadiumist (1.01.2013−31.12.2014)", Olav Kärt, Eesti Maaülikool, Eesti Maaülikool, veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut.
8-2/T13058VLVS
Maisisilo toiteväärtuse uurimine ja söötmisstrateegia väljatöötamine lüpsilehmadele sõltuvalt maisisilo koristusaegsest vegetatsioonistaadiumist
Investigation of maize silage nutrition value and feeding strategy for dairy cows depending on the maturity stage at harvesting
Maisisilo toiteväärtuse uurimine ja söötmisstrateegia väljatöötamine lüpsilehmadele sõltuvalt maisisilo koristusaegsest vegetatsioonistaadiumist
1.01.2013
31.12.2014
Teadus- ja arendusprojekt
Muu
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.6. PõllumajandusteadusB420 Põllumajandusloomade söötmistehnoloogia ja ainevahetusuuringud4.1. Põllumajandus, metsandus, kalandus ja nendega seonduvad teadused (agronoomia, loomakasvatus, kalakasvatus, metsakasvatus, aiandus jne.)100,0
AsutusRollPeriood
Eesti Maaülikoolkoordinaator01.01.2013−31.12.2014
Eesti Maaülikool, Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituutkoordinaator01.01.2013−31.12.2014
AsutusRiikTüüp
Põllumajandusministeerium
PerioodSumma
01.01.2013−31.12.201464 000,00 EUR
64 000,00 EUR
Põllumajanduslikud rakendusuuringud ja arendustegevus aastatel 2009-2014

Projekti eesmärkideks on: 1. Analüüsida maisisilo toiteväärtust ja keemilist koostist, arvestades kasvatatavaid sorte, kasvuperioodi pikkust ja efektiivsete temperatuuride summat. 2. Leida korrelatiivsed seosed maisisilo kuivaine-, tärklise-, proteiini-, NDF- ja ADF sisalduste ning seeduvuste vahel. Samuti leida nimetatud toitainete hüdrolüüsi kiirused vatsas in sacco sõltuvalt maisisilo kuivaine sisaldusest. 3. Leida optimaalsed rohusilo ja jõusööda asendamise määrad lüpsilehmade söödaratsioonis sõltuvalt maisisilo kuivaine sisaldusest ja toiteväärtusest. Kavandatavad tegevused: 1. 2012-nda ja 2013-nda ja aasta saagist koristatud maisisilodest uuritakse silode keemilist koostist ja toiteväärtust, lisaks sellele fikseeritakse maisi sort, maisi külvi- ja koristusaeg ning piirkonnas valitsenud efektiivsete temperatuuride summa kasvuperioodil. 2. Teisel aastal määratakse kogutud proovidest toitainete hüdrolüüsi kineetikat in sacco erinevate kuivaine ja toitainete sisalduste juures. 3. Kogutud maisiproovidest määratakse orgaanilise aine seeduvus erineva kuivaine ja toitainete sisalduste juures. 4. Teisel aastal leitakse korrelatsioonid maisisilo kuivaine-, tärklise-, toorkiu, NDF-, ADF-, orgaanilise aine seeduvuse, energia- ja proteiini sisalduste ning maisi kasvuperioodi positiivsete temperatuuride summa vahel. 5. Publitseeritakse saadud tulemused ja antakse soovitused erineva keemilise koostise ja toiteväärtusega maisisilo lülitamiseks lüpsilehmade söödaratsiooni ja jõusööda osatähtsuse vähendamiseks ratsioonis. Oodatavad tulemused: Leitakse seosed maisisilo kuivaine sisalduse, sööda keemilise koostise ja toiteväärtuse vahel. Uurijate hüpoteesi järgi korreleeruvad sööda keemilise koostise ja toiteväärtuse näitajad maisisilo kuivaine sisaldusega. Kui see leiab uurimistulemuste põhjal kinnitust, lihtsustub praktikas lehmade söödaratsioonide koostamine, täpsustub meie klimaatilistes tingimustes kasvatatavatest maisisortidest valmistatava silo toiteväärtuse hindamine ja väheneb rutiinsel söödaanalüüsil tehtavate keemiliste analüüside vajadus. Tõuseb piimatootjate teadlikkus maisisilo kasutamise kohta ja väheneb kalli teravilja kasutamise vajadus veiste söödaratsioonides
In accordance with the milk sektor development strategy in Estonia milk production will be increased tou p to 1 million tones per year by the year 2020. To achieve such a target it is necessary to increase both the number of dairy cattle and their productivity. Increased cereal and protein feed prices in the world market force us to seek alternative solutions. Due to maize varieties with a reduced growing period it is now possible also to cultivate maize for silage in Estonia. The maize silage feeding value for milking cows depends on the stage of maturity at harvesting. The objective of this investigation is to find correlations between maize silage dry matter, starch, energy and fibre fractions contents, and also between organic matter digestibility and the length of the growing period. Complementary to conventional laboratory analyses, in sacco trials will be carried out to estimate hydrolysis kinetics of maize silage nutrients in the rumen, and the in vitro trials to estimate organic matter digestibility. Recommendations for using maize silage in dairy cattle rations, according to maturity stanges, will be given to farmers.