"Muu" projekt EU22704
EU22704 "Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus (27.10.2005−31.10.2007)", Raivo Vilu, Toomas Paalme, Urmas Sannik, AS Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus.
EU22704
EU22704
Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Support for Competence Center of Food and Fermentation Technologies
27.10.2005
31.10.2007
Teadus- ja arendusprojekt
Muu
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.12. Bio- ja keskkonnateadustega seotud uuringud, näiteks biotehnoloogia, molekulaarbioloogia, rakubioloogia, biofüüsika, majandus- ja tehnoloogiauuringudT490 Biotehnoloogia 1.5. Bioteadused (bioloogia, botaanika, bakterioloogia, mikrobioloogia, zooloogia, entomoloogia, geneetika, biokeemia, biofüüsika jt50,0
1. Bio- ja keskkonnateadused1.2. MikrobioloogiaB230 Mikrobioloogia, bakterioloogia, viroloogia, mükoloogia 1.5. Bioteadused (bioloogia, botaanika, bakterioloogia, mikrobioloogia, zooloogia, entomoloogia, geneetika, biokeemia, biofüüsika jt25,0
1. Bio- ja keskkonnateadused1.7. ToiduteadusedT430 Toiduainete ja jookide tehnoloogia 1.3. Keemiateadused (keemia ja muud seotud teadused)25,0
AsutusRiikTüüp
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus
PerioodSumma
27.10.2005−31.10.200726 991 060,00 EEK (1 725 043,14 EUR)
1 725 043,14 EUR
EAS

Käesoleva projekti 1. arendussuuna eesmärgiks on rakendada ja edasi arendada kaasaegseid füüsikale, keemiale ja postgenoomsele rakubioloogiale baseeruvaid meetodeid tootearenduse toetamiseks Eesti toiduainetööstuses; toidu kvaliteedi, tervislikkuse ja säilimise parandamine tootmistehnoloogiate optimeerimise, s.t. toorme, lisaainete, juuretiste jms molekulaarfüsioloogiliste omaduste parema ärakasutamise, uute meetodite väljatöötamise ja rakendamise kaudu; kaasaegse laboratoorse infrastruktuuri ja kvalifitseeritud meeskonna loomine kasutades efektiivselt kõrgkoolide teadus- ja arenduspotentsiaali. 2. arendussuuna eesmärkideks on süsteembioloogilisteks uuringuteks sobivate uute kultiveerimis- (A-staat, D-staat, auksoaktselerostaat jne) ja modelleerimismeetodite arendamine ja nende kasutamine tööstuslikult tähtsate mikroorganismide Lc. lactis, Saccharomyces cerevisiae ja E.coli kvantitatiivse (kvaasi)statsionaarse ja mittestatsionaarse („turbulentse”) metabolismi uurimisel ning mikrobioloogilise sünteesi tööstuslike protsesside optimeerimisel partnerettevõtetes. Uute fermentatsiooni-tehnoloogiate arendamiseks, mis sobivad süsteemide bioloogia alasteks uuringuteks ja nende katsetamiseks, samuti tööstuslike protsesside optimeerimiseks luuakse paralleelselt toimivate fermenteritega kultiveerimislabor. Koostöös ettevõtetega töötatakse välja uued tark- ja riistvaralahendused süsteemide bioloogia alasteks rakufüsioloogilisteks uuringuteks ja tööstuslike biotehnoloogiliste protsesside optimeerimiseks.
The aim of the establishment of the CCFFT in the First Strategic Development Orientation is to apply and develop modern methods based on physics, chemistry and post-genomic process design to improve food quality, functionality and storage properties of the products of partner companies taking into account detailed molecular/physiological properties of raw materials, additives, starters etc.; to establish a modern laboratory infrastructure and highly competent R&D team exploiting efficiently the know-how accumulated in TUT. New significantly improved products (specialty yeasts products, new sweets of longer storage time etc.) will be developed and introduced to the markets. The aim of the Second Strategic Development Orientation is development and application of novel cultivation techniques A-stat, D-stat, µ-stat, auxo-accelerostat in food and biotechnology industries. Studies of quantitative transient physiological responses of the microorganisms of industrial importance to changing environmental conditions, application of the data for the optimization of the industrial processes in Estonian companies. Create a support for development of fermentation processes for food- and biotechnology sector. Support of the development of know-how, software and hardware for post-genomic process design (metabolics).
KirjeldusProtsent
Alusuuring40,0
Rakendusuuring60,0