"Muu" projekt 8-2/T13057VLTH
8-2/T13057VLTH "Campylobacter spp., Listeria monocytogenes ja verotoksilise Escherichia coli-ga seonduvate toiduohutuse riskide hindamine Eestis (1.01.2013−31.12.2014)", Mati Roasto, Eesti Maaülikool, Eesti Maaülikool, Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut.
8-2/T13057VLTH
Campylobacter spp., Listeria monocytogenes ja verotoksilise Escherichia coli-ga seonduvate toiduohutuse riskide hindamine Eestis
Food safety risk assessment of Campylobacter spp., Listeria monocytogenes and verotoxigenic E. coli in Estonia
1.01.2013
31.12.2014
Teadus- ja arendusprojekt
Muu
ValdkondAlamvaldkondCERCS erialaFrascati Manual’i erialaProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.2. MikrobioloogiaB230 Mikrobioloogia, bakterioloogia, viroloogia, mükoloogia 1.5. Bioteadused (bioloogia, botaanika, bakterioloogia, mikrobioloogia, zooloogia, entomoloogia, geneetika, biokeemia, biofüüsika jt100,0
AsutusRollPeriood
Eesti Maaülikoolkoordinaator01.01.2013−31.12.2014
Eesti Maaülikool, Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituutkoordinaator01.01.2013−31.12.2014
AsutusRiikTüüp
Põllumajandusministeerium
PerioodSumma
01.01.2013−31.12.201454 877,00 EUR
54 877,00 EUR
Põllumajanduslikud rakendusuuringud ja arendustegevus aastatel 2009-2014

Põhieesmärk: teostada Campylobacter spp., Listeria monocytogenes ja verotoksilise Escherichia coli-ga seonduvate toiduohutuse riskide hindamine Eestis. Hüpotees: riskitase sõltub konkreetsete patogeenide levimusest, arvukusest (pmü/g), patogeensuse/toksigeensuse näitajatest ning teistest määratavatest epidemioloogilistest näitajatest ja riskitasemed võivad ulatuda väiksest kuni suureni. Hüpoteesi paikapidavuse tõestamiseks: 1. analüüsitakse kõiki olemasolevaid Campylobacter spp., L. monocytogenes ja verotoksilise E. coli teaduslikke ning andmebaaside andmeid; 2. teostatakse täiendavad laboratoorsed analüüsid verotoksiliste E. coli O-gruppide ning nende toksigeensusmustrite määramiseks; 3. viiakse seonduva grandiprojekti raames läbi toidupatogeenide tüvede molekulaarepidemioloogilised ja bioloogiliste omaduste identifitseerimise uuringud; 4. teostatakse Campylobacter spp., L. monocytogenes ja verotoksilise E. coli toidohutuse riskihindamine. Riskihinnangute koostamisel võetakse arvesse väliseksperdi soovitusi ja hinnanguid.
Food quality and safety is of paramount importance to consumers in EU as well as in Estonia and constitutes an important competitive factor for industry in the market. The project actions will increase consumer confidence in food production in Estonia and provide industry with guidelines and scientific advice for how to prevent transmission of pathogenic bacteria through the food chain. It will provide improved data for input on risk assessments and hence risk management. The main object of the present project is to give food safety risk assessment on the most important food-borne pathogenic bacteria in EU such as Campylobacter spp., Listeria monocytogenes and verotoxigenic E. coli in Estonia. During the project responsible and principal executors will: 1. analyse all research and other available data on Campylobacter spp., L. monocytogenes and verotoxigenic E. coli. 2. perform additional laboratory analysis for determination of all verotoxigenic E. coli O-groups and related toxigenity patterns. 3. perform molecularepidemiological studies for determination of sero/genotype profiles to get knowledge about pathogen transmission routes. 4. compose food safety risk assessment for Campylobacter spp., L. monocytogenes and verotoxigenic E. coli.