"Eesti Teadusfondi uurimistoetus" projekt ETF6782
ETF6782 (ETF6782) "Eakate inimeste seedekulgla mikrofloora, toitumise ja tervise (ateroskleroosi) näitajate seos (1.01.2006−31.12.2009)", Marika Mikelsaar, Tartu Ülikool, Tartu Ülikool, Arstiteaduskond.
ETF6782
Eakate inimeste seedekulgla mikrofloora, toitumise ja tervise (ateroskleroosi) näitajate seos
Relationship between intestinal microflora, nutrition and health indices (atherosclerosis)
1.01.2006
31.12.2009
Teadus- ja arendusprojekt
Eesti Teadusfondi uurimistoetus
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
3. Terviseuuringud3.1. Biomeditsiin 3.1. Biomeditsiin (anatoomia, tsütoloogia, füsioloogia, geneetika, farmaatsia, farmakoloogia, kliiniline keemia, kliiniline mikrobioloogia, patoloogia)100,0
AsutusRollPeriood
Tartu Ülikoolkoordinaator01.01.2006−31.12.2009
Tartu Ülikool, Arstiteaduskondkoordinaator01.01.2006−31.12.2009
PerioodSumma
01.01.2006−31.12.2006216 000,00 EEK (13 804,92 EUR)
01.01.2007−31.12.2007216 000,00 EEK (13 804,92 EUR)
01.01.2008−31.12.2008223 200,00 EEK (14 265,08 EUR)
01.01.2009−31.12.2009214 272,00 EEK (13 694,48 EUR)
55 569,40 EUR

ANNOTATSIOON Inimese indigeenses mikroflooras on kirjeldatud tänaseks üle 2000 liigi erinevaid mikroorganisme, kuid suurem osa neist on kindlaks tehtud vaid molekulaarsete genotüpeerimise meetoditega. Pole teada, millistesse erinevatesse inimorganismi funktsioonidesse kõrge ainevahetusliku potentsiaaliga indigeensed mikroobid on võimelised sekkuma. Inimese ja tema rakkude vananemise põhjustest loetakse üheks olulisemaks apoptoosi indutseerimist reaktiivsete hapniku või lämmastiku molekulide toimel. Indigeense mikrofloora esindajate hulgast on leitud antioksüdatiivse funktsiooniga piimhapet lõhustavaid mikroobe (laktobatsille, bifidobaktereid). Põhinedes kirjanduse andmetele ja meie eelnevatele uuringutele püstitame hüpoteesid: 1. Inimese individuaalse mikrofloora laktobatsillide ja bifidobakterite hulk, liigiline eripära ja antioksüdantsed omadused vähendavad ülemäärast oksüdatiivset stressi ja pidurdavad ateroskleroosi teket, aidates kaasa tervise säilitamisele kõrges eas. 2. Inimese toidu koostis, sealhulgas piimhappebakterite osas rikaste toitude ja probiootikumide tarvitamine mõjustab soodsalt inimese seedekulgla mikrofloora funktsioone, sh. antioksüdatiivset kaitsevõimet. Töö põhieesmärkideks on: 1. Töötada välja metoodikad inimese mikrofloora indigeensete laktobatsillide ja bifidobakterite - osakaalu hindamiseks seedekulgla mikroflooras bakterioloogiliste ja molekulaarsete meetodite abil; - mikrofloora summaarse antioksüdantse aktiivsuse hindamiseks inimeseti. 2. Võrrelda tervete täiskasvanud (20-65a) ja eakate inimeste ( >65a) seedekulgla mikrofloora koostist ja antioksüdatiivset aktiivsust seoses nende toitumise iseärasuste, vere aterogeensete ja antioksüdantsete markeritega. 3. Selgitada tervete inimeste, keda uuriti esmakordselt 1965.a mikrofloora püsivust 40 aasta järel. 4. Võrrelda eakate inimeste mikrofloorat aastatel 1969. ja 2006. neid ümbritsevas keskkonnas ja ühiskonnas toimunud muutuste foonil. 5. Töötada välja soovitused funktsionaalse toitumise alustest piimhappeliste probiootikumide baasil tervislikuks vananemiseks. Töö tulemused võimaldavad feno- ja genotüpeerida ealiselt erinevaid isikuid vastavalt nende mikrofloora koostisele ja nende poolt tarvitatava toidu iseloomule. Saadud andmed aitavad selgitada indigeense mikroflooraga seotud individuaalseid ja üldisi vananemise mehhanisme. Positiivsete uurimistulemuste korral saaks nii Eesti kui teistele ühiskondadele pakkuda teaduslikult põhjendatud tervislikke eluviise, mis põhinevad selektiivsel toitumisel ja probiootikumide tarbimisel sekkumiseks vananemisprotsessi. Töö positiivsed tulemused võimaldavad mõnel Eesti toiduainete tööstuse ettevõttel asuda välja arendama ja tootma eakatele disainitud antioksüdatiivset funktsionaalset toitu ja kombineeritud probiootikumi. Sellise toote loomine oleks oluline Eesti majanduse konkurentsivõime suurendamise seisukohalt. Töö tulemused kuuluvad avaldamisele rahvusvahelistes teadusajakirjades ja monograafiates.
There are more than 2000 different microbes in human microflora, however, as they are mainly detected by molecular methods, there are a few data about their functions in human body. In the aging process the main role is attributed to the induction of apoptosis by reactive oxidagen or nitrogen species. Among the microflora there have been found lactic acid bacteria (lactobacilli, bifidobacteria) which express antioxidative potential. We hypothesize that 1. The number, properties and species composition of lactobacilli and bifidobacteria in human individual microflora may suppress the development of atherosclerosis by the reduction of excessive oxidative stress helping to maintain the good health even in high age. 2. The consumption of a human diet, enriched with LAB enriched food and probiotics influences beneficially the functions of human microbiota, incl. its antioxidative defence. The main aims of the study are: 1) To elaborate methods - for comparing the relative share of indigenous lactobacilli and bifidobacteria with bacteriological and molecular methods - for estimation of the sum total values of antioxidativity in particular patients. 2) To compare the composition of intestinal microbiota in healthy adults (20-64 y) and elderly people ( >65y) and its antioxidative activity with their diet, atherogenicity and oxidative stress markers. 3) To assess the stability of intestinal microflora of persons who have been previously investigated as young after 40 years of aging. 4) To compare the intestinal microbiota in years 1969 and 2006 in association with the changes of society. 5) To formulate the suggestions about the main principles of diet based on consumption of probiotics for healthy aging. The results of the research enable to understand the mechanisms of aging associated with human microflora and offer the possibility for pheno and genotypic characterisation of humans in association with their health status (atheroscleosis, oxidative stress). The results provide society with evidence based indications for life style to prevent early aging. The suggestions include consumption of selective probiotics. Estonian food industry can be provided with know-how for production of probiotics aimed for elderly.