See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"Muu" projekt SARMB11189T
SARMB11189T (3.2.0701.11-0023) "Lisaväärtusega piimatoodete innovaatilised teadusuuringud (1.01.2012−31.12.2014)", Epp Sepp, Tartu Ülikool, Tartu Ülikool, Arstiteaduskond.
3.2.0701.11-0023
SARMB11189T
Lisaväärtusega piimatoodete innovaatilised teadusuuringud
Innovative research for milk products of additive value
Lisaväärtusega piimatoodete innovaatilised teadusuuringud
1.01.2012
31.12.2014
Teadus- ja arendusprojekt
Muu
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
3. Terviseuuringud3.1. BiomeditsiinB460 Füüsiline antropoloogia 3.1. Biomeditsiin (anatoomia, tsütoloogia, füsioloogia, geneetika, farmaatsia, farmakoloogia, kliiniline keemia, kliiniline mikrobioloogia, patoloogia)70,0
3. Terviseuuringud3.9. ToitumisteadusB470 Füsioloogia 3.3. Terviseteadused (tervishoid, sotsiaalmeditsiin, hügieen, õeteadus, epidemioloogia)30,0
AsutusRollPeriood
Tartu Ülikoolkoordinaator01.01.2012−31.12.2014
Tartu Ülikool, Arstiteaduskondkoordinaator01.01.2012−31.12.2014
AsutusRiikTüüp
Archimedes SA
PerioodSumma
01.01.2012−31.12.2014703 139,01 EUR
703 139,01 EUR
Biotehnoloogia teadus- ja arendustegevuse toetamine

Tänapäeval on oluliseks muutunud funktsionaalne toit, mis lisaks toitelistele põhifunktsioonidele omab mingit füsioloogilist funktsiooni parandavat või/ja haiguse riski vähendavat toimet. Funktsionaalseks tooteks saab tavatoidu kujundada sel juhul, kui sinna lisatakse erilisi tervistavaid komponente. Piimatoodete puhul kasutatakse sageli probiootilisi baktereid. Teaduspõhiste terviseväidete väljatöötamiseks ja probiootilise toote aktsepteerimiseks EV Veterinaar- ja Toiduameti ning European Food Safety Association (EFSA) poolt on vajalikud kliinilised teaduspõhised uuringud, mille alusel saab tõestada probiootilist bakterit sisaldava toote füsioloogilist funktsiooni parandavat või haiguse riski vähendavat toimet uuritavatel. Lactobacillus fermentum ME-3 tüve kasutatakse probiootilise lisandina AS TERE „Helluse” tootesarjas. Oma eelenevates uuringutes oleme tõestanud antud probiootilise tüve toimet vere lipiidide profiilile. Mõõdetavateks põhinäitajateks olid statistiliselt olulised muutused katsealuste isikute laboratoorsetes näitajates: vereseerumi HDL hulga suurenemine ja oksüdeeritud LDL hulga vähenemine, triglütseriidide hulga vähenemine ning isoprostaanide hulga langus uriinis. Siiski ei ole veel tehtud piisavalt kliinilisi uuringuid, et EFSA-le esitada summeeeritud analüüs taotlemaks funktsionaalseid terviseväiteid piimatoodetele, millele on lisatud Lactobacillus fermentum ME-3e. Käesoleva uuringu eesmärgiks on Lactobacillus fermentum ME-3-e tüvele teaduslikult põhjendatud terviseväite väljatöötamine ja taotlemine EFSA-lt. EFSA terviseväite taotlemiseks viime läbi täiendavad kliinilised uuringud, et tõestada probiootilise lisandiga (Lactobacillus fermentum ME-3) piimatoote kasulikku füsioloogilist toimet inimese südamevereringe tervisele, vere kolesterooli, tema fraktsioonide kontsentratsiooni ning triglütseriidide kontsentratsiooni korrastamise kaudu.
KirjeldusProtsent
Rakendusuuring100,0