See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"Muu" projekt G5189
G5189 "Looduslike bioaktiivsete toimeainete saamine, uurimine ja kasutamine funktsionaalsete toidulisanditena (1.01.2002−31.12.2004)", Raivo Vokk, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond, Toiduainete instituut, Toiduteaduse õppetool.
ETF5189
G5189
Looduslike bioaktiivsete toimeainete saamine, uurimine ja kasutamine funktsionaalsete toidulisanditena
Study on functional stability of natural bioactives compounds during food processing
Looduslike bioaktiivsete toimeainete saamine, uurimine ja kasutamine funktsionaalsete toidulisanditena
1.01.2002
31.12.2004
Teadus- ja arendusprojekt
Muu
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.7. ToiduteadusedT430 Toiduainete ja jookide tehnoloogia 1.3. Keemiateadused (keemia ja muud seotud teadused)100,0
AsutusRiikTüüp
Sihtasutus Eesti Teadusfond
PerioodSumma
01.01.2002−31.12.2004273 000,00 EEK (17 447,88 EUR)
17 447,88 EUR
Eesti Teadusfond - > ETF uurimistoetus

1. Naturaalsete toimeainete uurimine ja eraldamine 2. Taimse materjali valik ja ettevalmistamine: Bioaktiivsete ühendite uurimiseks loodud töögrupp valis voimalike funktsionaalsete toidulisandite saamiseks astelpaju Hippophäe rhamnoides L. , mustikad Vaccinium spp. ja maitsetaimed (sh aedtill Anethum graveolens, aedpetersell Petroselinum, crispum, aedsalvei Salvia officinalis, leesputk Levisticum officinale, basiilik Ocimum basilicum, pune Origanum vulgare jt) 3. Ekstraktide valmistamine. Kasutati erinevaid ekstraheerimismeetodeid (vesilahustuvate, rasvlahustuvate jms ühendite ekstraheerimiseks), sealhulgas Clevengeri destillatsiooni, superkriitilist ekstratsiooni CO2- ga perkolatsiooni jt. 4. Destillatsioon kergesti lenduvate ühendite eraldamiseks. Clevengeri destillatsiooni kasutati eeterlike olide saamiseks maitsetaimedest. Esmakordselt on eraldatud ka eeterlike olide fraktsioon astelpaju marjadest. Eraldati ka olifraktsioon astelpaju mahlast, mille analüüs teostati gaas-kromatograafiliselt.
Extraction of plant volatile oils with the aim of Clevenger destillation and supercritical extraction with CO2. Gas-chromatographically identified ca 80% of compounds in different herbs and plant preparations. Comparative analysis of antimicrobial properties of different herb extracts.
KirjeldusProtsent
Alusuuring10,0
Rakendusuuring80,0
Katse- ja arendustöö10,0