See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"BONUS programm" projekt MLTMI18521
MLTMI18521 "Läänemere toiduvõrgustik: süntees ökosüsteemi toodete ja teenuste säästlikuks kasutamiseks (1.01.2019−30.06.2020)", Henn Ojaveer, Tartu Ülikool, Loodus- ja täppisteaduste valdkond, Eesti mereinstituut.
MLTMI18521
Läänemere toiduvõrgustik: süntees ökosüsteemi toodete ja teenuste säästlikuks kasutamiseks
Taking stock of Baltic Sea food webs: synthesis for sustainable use of ecosystem goods and services
XWEBS
1.01.2019
30.06.2020
Teadus- ja arendusprojekt
BONUS programm
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.4. Ökoloogia, biosüstemaatika ja -füsioloogiaB260 Hüdrobioloogia, mere-bioloogia, veeökoloogia, limnoloogia 1.6 Bioteadused100,0
AsutusRiikTüüp
BONUS Secretariat (EEIG)Soome Vabariik
Sihtasutus Eesti TeadusagentuurEesti Vabariik
PerioodSumma
01.01.2019−30.06.202086 400,00 EUR
86 400,00 EUR

Toiduahelad on aluseks elujõulistele ökosüsteemidele, mis pakuvad säästlikke tooteid ja teenuseid. Nad on aluseks ka mere energia- ja aineringele ja elujõulistele kalavarudele ning tagavad mere puhverdusvõime erinevate inimtegevuse mõjudega toime tulemisel. Euroopa Liidu Merestrateegia Raamdirektiiv ja Ühtne Kalanduspoliitika kutsuvad üles paremini kaasama toiduahelate tunnuseid bioloogiliste ressursside majandamisel. Teave Läänemere toiduahelate kohta on viimasel ajal kasvanud eksponentsiaalselt, muuhulgas ka tänu BONUS programmile. Samas, juba olemasoleva info lõimimine ja edasikanne mere majandamise strateegiatesse ja -programmidesse, ning lünkade määratlemine teabes ei ole päris piisav. Seega, Läänemere toiduahelate teadusuuringud seisavad ristteel: ühelt poolt on vaja otsuseid kus suunas uuringutega edasi minna, teisalt leida teid ja otsustada mil viisil võimalikult hästi kaasata uusimat infot mereökosüsteemide majandamisotsustesse. BONUS XWEBS projekti eesmärgiks on pakkuda teaduslikku tuge rakendusotsustele läbi juba olemasoleva teabe sünteesi ning leidmaks teid kuidas paremini kasutada käepärast teavet mereökosüsteemide säästliku majandamise korraldamisel. Püstitatud eesmärgi saavutamiseks on koondantud vastava valdkonna juhtivad teadlased kas juba lõppenud või ka momendil käimasolevatest vastavatest BONUS projektidest, ühendades kompetentsi nii ökosüsteemi struktuuri ja toimimise-, eri tasandi toiduahelate lülide-, ajalise- ja ruumilise mustrilisuse- ning alus- ja rakendusteaduse valdkonnas kui ka kaasates samas ka olulisemate huvirühmade esindajad.
Food webs are the backbones of healthy ecosystems providing sustainable goods and services. They are essential for energy and matter cycling, the health of fish stocks, and the buffering of effects of anthropogenic impacts. The EU MSFD and Common Fisheries Policy consequently call for the better integration of food web characteristics in the management of biological resources. Knowledge on Baltic Sea food webs has grown exponentially, not least through the targeted efforts of the BONUS program. However, knowledge integration and transfer into management strategies and programs, and the identification of relevant knowledge gaps have not kept pace. BONUS and Baltic foodweb science thus stand at a crossroad: decisions are needed on where to direct future research effort, and on how to best incorporate the new wealth of information in management efforts. BONUS XWEBS aims to provide the scientific underpinning for these decisions, by synthesizing what we know and need to know about Baltic food webs, and assessing how to best apply this knowledge in sustainable management efforts. We will do so with a consortium joining leading scientists from the ending and running BONUS (food web related) projects, combining complementary expertise from structure to function, across all trophic levels, covering spatial and temporal patterns in the Baltic, and fundamental to applied, management related focus, and by explicitly involving the relevant stakeholders from the project onset.
KirjeldusProtsent
Alusuuring90,0
Rakendusuuring10,0
AsutusRollRiikTüüpKommentaar
Åbo Akademi UniversitypartnerSoome Vabariikülikool
GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research KielkoordinaatorSaksamaa LiitvabariikTA asutus
Technical University of Denmark, National Institute of Aquatic ResourcespartnerTaani Kuningriikülikool
University of HamburgpartnerSaksamaa Liitvabariikülikool