"Eesti Teadusfondi uurimistoetus" projekt ETF7570
ETF7570 "BIOAKTIIVSED KOMPONENDID TAIMSES TOORMES (1.01.2008−31.12.2011)", Tiina Lõugas, Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond.
ETF7570
BIOAKTIIVSED KOMPONENDID TAIMSES TOORMES
BIOACTIVE COMPOUNDS IN PLANT MATERIAL
1.01.2008
31.12.2011
Teadus- ja arendusprojekt
Eesti Teadusfondi uurimistoetus
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.7. ToiduteadusedT430 Toiduainete ja jookide tehnoloogia 1.3. Keemiateadused (keemia ja muud seotud teadused)50,0
4. Loodusteadused ja tehnika4.16. Biotehnoloogia (loodusteadused ja tehnika)T430 Toiduainete ja jookide tehnoloogia 2.3. Teised tehnika- ja inseneriteadused (keemiatehnika, lennundustehnika, mehaanika, metallurgia, materjaliteadus ning teised seotud erialad: puidutehnoloogia, geodeesia, tööstuskeemia, toiduainete tehnoloogia, süsteemianalüüs, metallurgia, mäendus, tekstiilitehnoloogia ja teised seotud teadused).50,0
PerioodSumma
01.01.2008−31.12.2008300 000,00 EEK (19 173,49 EUR)
01.01.2009−31.12.2009288 000,00 EEK (18 406,55 EUR)
01.01.2010−31.12.2010261 792,00 EEK (16 731,56 EUR)
01.01.2011−31.12.201116 731,60 EUR
71 043,20 EUR

Viimasel ajal pööratakse järjest rohkem tähelepanu tervislikule eluviisile ja ka tervislikule toitumisele, st eelistatakse naturaalseid toiduaineid. Toiduainetööstuses kasvab huvi “looduslike” antioksüdantide järele, mille eesmärgiks on nii toidu säilitamine kui ka toiduainete rikastamine. Siiani on TTÜ Toiduainete instituudis uurimisobjektideks olnud Eestis kasvatatud astelpaju marjad, mustikad, maitsetaimed. Kuna marjakasvatus kogub aina hoogu, on ka suurenenud huvi marjade keemilise koostise vastu. On hästi teada, et fütotoitainete sisaldus oleneb nii geneetilistest kui keskkonna faktoritest, st mujal maailmas avaldatud artiklid astelpaju keemilise koostise kohta ei pea alati paika Eestis kasvatatud marjade puhul. Käesoleva töö eesmärgiks on lisaks keemilistele (happesus, suhkrute sisaldus jt) ja füüsikalistele näitajatele (värvus, niiskus, marjakesta tugevus jt) määrata taimse toorme (marjad, maitsetaimed) bioaktiivsete komponentide (vitamiinide, fenoolsete ühendite, karotenoidide jne) sisaldused sõltuvalt aastast, ilmastikust, korjamisajast. On teada, et toiduainete töötlemine mõjutab fütokemikaalide sisaldust ja aktiivsust. Seega loodame saada vastuse erinevate töötlemisviiside mõjust bioaktiivsete komponentide sisaldusele. Eeterlike õlide antimikroobseid omadusi on teatud juba sajandeid. Toiduainete instituudis on uuritud Eestis kasvatatud maitsetaimede eeterlike õlide ja astelpajumahla antimikroobseid omadusi, kuid teema vajaks edasist täpsemat uurimist. Astelpaju eeterlik õli on ka maailmas väheuuritud teema. Astelpajuõli GC analüüsimisel oleme saanud kinnitust terpeensete ühendite olemasolust, millele kirjanduses viited puuduvad, seega oleks nende teemade edasine uurimine igati huvipakkuv. Kuna paljud bioloogiliselt aktiivsed toimeained on valguse, temperatuuri ja õhuhapniku suhtes ebastabiilsed, tuleks leida viise nende stabiliseerimiseks. Üheks võimaluseks on kapseldamine, kasutades selleks furtsellaraani, millega on viidud läbi eelkatsed. Kuna need osutusid küllaltki edukateks, siis oleks vajalik edasine uurimine.
In recent years more attention has been paid to healthy lifestyle including healthy nutrition - natural food and food products with natural preservatives are preferred. Natural antioxidants, as well as preservatives and additives for food enricment are increasingly of interest for the food industry. Sea buckthorn berries, blueberries and herbs are subjects to investigate in Department of Food Processing in Tallinn University of Technology. As berry growing has increasing trend, the interest for chemical composition of the berries is also increasing. It is well known that the content of phytonutrients depends on both genetic and environmental factors, it means the data in papers published in other countries doesn’t fully qualify for berries grown in Estonia. The purpose of the present work is to determine the content of bioactive compounds (vitamins, phenolic compounds, carotenoids etc) in plant material (berries, herbs) in addition to chemical (acidity, content of sugars etc) and physical parameters (colour, moisture, rupture force etc). It is well known, that processing of food influences the content and activity of phytochemicals. We hope to find a answer how different type of processing influences the content of bioactive compounds. The antimicrobial properties of essential oils have been known for many centuries. In our department we have investigated the antimicrobial properties of essential oils from herbs and sea buckthorn juice, but further studies are needed. Essential oil of sea buckthorn is not well studied in the world. GC analyses with sea buckthorn oil verify the terpenic composition, we haven’t found any data in literature about that, therefore these would be interesting subjects to study. As many bioactive compounds are not stable in light, at high temperatures and in the presence of oxygen, we have to find the ways to stabilize them. One possibility is encapsulation using furcellaran as entrapment material. We have got preliminary results and these proved to be successful, so further investigation is needed.