"Sihtfinantseerimine" projekt SF0140090s08
SF0140090s08 (SF0140090s08) "Toidu süsteemibioloogia ja füüsika (1.01.2008−31.12.2013)", Toomas Paalme, Tallinna Tehnikaülikool, Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond.
SF0140090s08
Toidu süsteemibioloogia ja füüsika
Food systems biology and physics
1.01.2008
31.12.2013
Teadus- ja arendusprojekt
Sihtfinantseerimine
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.7. ToiduteadusedT430 Toiduainete ja jookide tehnoloogia 1.3. Keemiateadused (keemia ja muud seotud teadused)50,0
4. Loodusteadused ja tehnika4.16. Biotehnoloogia (loodusteadused ja tehnika)T490 Biotehnoloogia 2.3. Teised tehnika- ja inseneriteadused (keemiatehnika, lennundustehnika, mehaanika, metallurgia, materjaliteadus ning teised seotud erialad: puidutehnoloogia, geodeesia, tööstuskeemia, toiduainete tehnoloogia, süsteemianalüüs, metallurgia, mäendus, tekstiilitehnoloogia ja teised seotud teadused).50,0
PerioodSumma
01.01.2008−31.12.20082 115 000,00 EEK (135 173,14 EUR)
01.01.2009−31.12.20091 927 008,00 EEK (123 158,26 EUR)
01.01.2010−31.12.20101 747 600,00 EEK (111 692,00 EUR)
01.01.2011−31.12.2011111 690,00 EUR
01.01.2012−31.12.2012111 690,00 EUR
01.01.2013−31.12.2013111 690,00 EUR
705 093,40 EUR

Toidusüsteemide funktsioneerimise mõistmine on vajalik uute nii toidutoodete loomisel kui toitumisharjumiste kujundamisel. Toit kui biotootmise ja füüsikaliste käitlusprotsesside tulemus mõjutab meie oluliselt elu kvaliteeti. Käesoleva projekti sisuks on kvantitatiivselt määratleda kuidas molekulid, rakud, organellid ning toidumaterjalid käituvad ruumis ja ajas toidu käitlemisahelas. Tuginedes andmebaasidele (KEGG, NCBI jt.) ja katseandmetele ning teoreetilistele teadmistele luuakse mudelid, mis võimaldavad ennustada toidusüsteemide käitumist. Uurimistöö keskendub toidusüsteemidele, mis sisaldavad piimhappebaktereid ja pärmi, bioaktiivseid peptiide ja muid funktsionaalseid komponente. Uuritakse nimetatud komponentide sisaldusega toodete käitlemis- ja tarbimisaspekte, faasiüleminekute seost funktsionaalsete komponentide stabiilsusega nii käitlemis- kui ka seedeprotsessis. Erilist tähelepanu pööratakse pärmi ja probiootiliste bakterite kasvu- ning stressi-adaptsiooniruumi uurimisele.
Comprehensive understanding of molecular mechanisms of functioning of living systems is essential for effectively developing medicines and food, managing infections, understanding the development and regeneration processes in humans, animals and plants, as well as the efficient design of sustainable bio-production processes. The essence of the project is to quantitatively determine how molecules, cells, organelles, food materials behave in time and space chain during food production and consumption - full food chain. As a result of data becoming available and theoretical approaches the predictive models describing behavior of food systems will be developed. The key subjects of the study are: lactic acid bacteria, probiotics and yeast; single cell model of microorganisms; growth space of microorganisms; food matrix; peptides and bioactive compounds; glutathione and probiotics; gastro-intestinal tract; stress and adaptation; process and product stability.