See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"Personaalse uurimistoetuse stardigrant (PSG)" projekt PSG492
PSG492 "Potid ja luud, lipiidid ja proteiinid: muistse toitumise uuringud biomolekulaararheoloogiaga (1.01.2020−31.12.2023)", Ester Oras, Tartu Ülikool, Loodus- ja täppisteaduste valdkond, keemia instituut.
PSG492
Potid ja luud, lipiidid ja proteiinid: muistse toitumise uuringud biomolekulaararheoloogiaga
Pots and bones, lipids and proteins: biomolecular archaeology for ancient dietary studies
1.01.2020
31.12.2023
Teadus- ja arendusprojekt
Personaalse uurimistoetuse stardigrant (PSG)
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
4. Loodusteadused ja tehnika4.11. Keemia ja keemiatehnikaP300 Analüütiline keemia 1.4 Keemiateadused50,0
2. Ühiskonnateadused ja kultuur2.3. Ajalooteadused ja arheoloogiaH340 Arheoloogia6.1 Ajalugu ja arheoloogia50,0
PerioodSumma
01.01.2020−31.12.2020104 500,00 EUR
01.01.2021−31.12.2021104 500,00 EUR
209 000,00 EUR

Projekt kombineerib arheoloogiat ja analüütilist keemiat, uurimaks muistset toidukultuuri. Eesmärk on oluliselt edendada meie arusaamu muinasaegsest toitumisest, rakendades (a) otseselt muistse toitumisega seotud erinevate arheoloogiliste allikate, nagu toidunõud, inim- ja loomaluud ning taimejäänused, analüüsi, ja (b) testides uudseid tehnilisi vahendeid nende allikate analüüsiks. Uurimise alla tulevad kõige paremini säilivad biomolekulid - lipiidid (rasvad) ja proteiinid (valgud) - nii luumaterjalis kui keraamilistes savinõudes, mille kaudu luuakse võrdlev detailirohke ja pika perspektiivi ülevaade peamistest muinasaja toitukultuuri muutustest ja nende sotsiaalkultuurilistest variatsioonidest. Baseerudes arvukatele loomaluudele ja taimejäänustele, üle kahesajale savinõule ning sajakonnale inimskeletile, mis pärinevad 6000-aasta pikkusest perioodist, luuakse siiani kõige ulatuslikum ja mitmekülgsem ülevaade muinasaja Põhjamaade toidukultuurist.
This project combines archaeology and analytical chemistry for investigating ancient dietary practices. We aim to significantly advance the understanding of ancient foodways by employing (a) combined multiproxy analysis of direct food-related archaeological material - pottery, human skeletal remains, faunal and botanical assemblages, and (b) testing novel cutting-edge instrumental techniques for analysing these dietary sources. Lipids and proteins as the best preserved ancient biomolecules in pottery and skeletal material will be studied to create comparative high-resolution and long-term overview of major developments and context-specific socio-cultural variations in prehistoric food consumption. Building on a wide selection of faunal and plant remains, over two hundred pots and hundred human skeletons covering the six millennia of prehistory, the most detailed and extensive overview of ancient Nordic dietary practices with unprecedented spatio-temporal coverage will be provided.