See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"Personaalne uurimistoetus" projekt PUT1406
PUT1406 "Funktsionaalsed polüsahhariidid merevetikatest (1.01.2017−31.12.2020)", Rando Tuvikene, Tallinna Ülikool, Loodus- ja terviseteaduste instituut.
PUT1406
Funktsionaalsed polüsahhariidid merevetikatest
Functional polysaccharides from seaweeds
1.01.2017
31.12.2020
Teadus- ja arendusprojekt
Personaalne uurimistoetus
Stardiprojekt
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
4. Loodusteadused ja tehnika4.16. Biotehnoloogia (loodusteadused ja tehnika)T490 Biotehnoloogia 2.3. Teised tehnika- ja inseneriteadused (keemiatehnika, lennundustehnika, mehaanika, metallurgia, materjaliteadus ning teised seotud erialad: puidutehnoloogia, geodeesia, tööstuskeemia, toiduainete tehnoloogia, süsteemianalüüs, metallurgia, mäendus, tekstiilitehnoloogia ja teised seotud teadused).50,0
1. Bio- ja keskkonnateadused1.12. Bio- ja keskkonnateadustega seotud uuringud, näiteks biotehnoloogia, molekulaarbioloogia, rakubioloogia, biofüüsika, majandus- ja tehnoloogiauuringudT490 Biotehnoloogia 1.5. Bioteadused (bioloogia, botaanika, bakterioloogia, mikrobioloogia, zooloogia, entomoloogia, geneetika, biokeemia, biofüüsika jt25,0
4. Loodusteadused ja tehnika4.11. Keemia ja keemiatehnikaT390 Polümeeride tehnoloogia, biopolümeerid 2.3. Teised tehnika- ja inseneriteadused (keemiatehnika, lennundustehnika, mehaanika, metallurgia, materjaliteadus ning teised seotud erialad: puidutehnoloogia, geodeesia, tööstuskeemia, toiduainete tehnoloogia, süsteemianalüüs, metallurgia, mäendus, tekstiilitehnoloogia ja teised seotud teadused).25,0
PerioodSumma
01.01.2017−31.12.201745 600,00 EUR
01.01.2018−31.12.201845 600,00 EUR
01.01.2019−31.12.201945 600,00 EUR
01.01.2020−31.12.202045 600,00 EUR
182 400,00 EUR

Projekt on suunatud merevetikatest pärinevate parendatud omadustega polü- ja oligosahhariidide saamisele, mida bioloogilise aktiivsuse, viskoosseid lahuseid andvate omaduste või geelistumisvõime tõttu saab rakendada toituainetööstuses ning teistes valdkondades. Polümeersed ained eraldatakse Gigartinaceae, Phyllophoraceae, Endocladiaceae, Furcellariaceae, Solieriaceae, Bangiaceae, Gracilariaceae ja Gelidiaceae vetikasugukondade liikidest. Kõrgpuhastatud natiivseid ja laboritingimustes sulfaaditud, desulfaaditud, O-metüülitud, O-atsetüülitud, oksüdeeritud (Smithi degradatsioon), deatsetüülitud või leelistöödeldud sahhariide uuritakse nende proovide struktuur-omadus sõltuvuste väljaselgitamise eesmärgil analüütiliste, füüsikaliste ja biokeemiliste meetoditega. Selgitatakse välja punavetikatest pärinevate polü- ja oligosahhariidide immuunsüsteemi mõjutavad, antioksüdantsed, antikoaguleerivad ja antibakteriaalsed omadused.
The project is focused on elaboration of the seaweed derived poly- and oligosaccharides with improved properties such as beneficial biological activities, texturizing, viscous or gelling abilities suitable for utilization in various food and non-food products. The polymeric materials will be isolated from the selected species of Gigartinaceae, Phyllophoraceae, Endocladiaceae, Furcellariaceae, Solieriaceae, Bangiaceae, Gracilariaceae and Gelidiaceae families. Highly purified native and in vitro over- and desulfated, O-methylated, O-acetylated, oxidized (Smith degradation), deacetylated and alkali treated carbohydrates will be characterized by analytical, physical and biochemical methods with the aim of elucidating the structure-property relations of these samples. The red algae derived poly- and oligosaccharides will be tested for immunomodulating, antioxidant, anticoagulant and antibacterial activities.