"Eesti Teadusfondi uurimistoetus" projekt ETF7130
ETF7130 "Toidutaimede ja mikrosporidioosi (Microsporidia, Nosematidae) mõju köögiviljakultuuride putukkahjurite arengule ja talvitusfüsioloogiale (1.01.2007−31.12.2010)", Katrin Jõgar, Eesti Maaülikool, Põllumajandus- ja keskkonnainstituut.
ETF7130
Toidutaimede ja mikrosporidioosi (Microsporidia, Nosematidae) mõju köögiviljakultuuride putukkahjurite arengule ja talvitusfüsioloogiale
The effects of food plants and microsporidiosis (Microsporidia, Nosematidae) on development and over-wintering physiology of insect pests on vegetable crops
1.01.2007
31.12.2010
Teadus- ja arendusprojekt
Eesti Teadusfondi uurimistoetus
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.6. PõllumajandusteadusB390 Taimekasvatus, aiandus, taimekaitsevahendid, taimehaigused 4.1. Põllumajandus, metsandus, kalandus ja nendega seonduvad teadused (agronoomia, loomakasvatus, kalakasvatus, metsakasvatus, aiandus jne.)100,0
PerioodSumma
01.01.2007−31.12.2007229 200,00 EEK (14 648,55 EUR)
01.01.2008−31.12.2008231 240,00 EEK (14 778,93 EUR)
01.01.2009−31.12.2009221 990,00 EEK (14 187,75 EUR)
01.01.2010−31.12.2010201 792,00 EEK (12 896,86 EUR)
56 512,09 EUR

Alternatiivsete kahjuritõrje meetodite kasutamine köögiviljanduses võib anda arvestatavaid tulemusi tunduvalt väiksema ohuga keskkonnale. Selliste tõrjemeetodite praktikas rakendamine eeldab nii kahjurite arengufüsioloogia süvendatud uurimist kui ka nende talvitumist mõjutavate tegurite tundmist ja oskuslikku rakendamist. Eduka talvitumise oluliseks eeltingimuseks on piisav varuainete hulk ning normaalselt süvenenud puhkefaas. Selle projekti üheks eesmärgiks on teha kindlaks, kuidas toidutaime kemism ja putukatel levinud haigused mõjutavad fotoperioodilist reaktsiooni ja kahjuri talvise puhkeseisundi kujunemist. Sellega tahetakse lisada olulist fundamentaalset teavet putukate talvitumisfüsioloogiast, millel on ka rakenduslik väljund. Meie laboris väljatöötatud kompleksne aparatuur lubab jälgida isegi väikesi muutusi elundkondade talitluses, mis tulenevad uuritavate tegurite mõjust. Ülesandeks on uurida toidutaimede kemismi toimet taimede kahjurikindlusele, mille kohta on seni vähe andmeid. Samuti selgitatakse füsioloogilisi mehhanisme, mille kaudu pisieoselised mõjutavad putukate talvitusvõimet ja põhjusi, mis muudavad nende põhjustatud haiguse latentse vormi akuutseks. Puhkeseisundi nõrgestamine ja haiguste leviku soodustamine toidutaimede teatud sortide ja erimite kasvatamisega võimaldaks järglaspopulatsioonide arvukust kahandada keemilist tõrjet rakendamata.
Several alternative plant protection methods are known to give considerable protection against pest and diseases of vegetable crops with little or no environmental risks. Adoption of alternative control measures on insect pests requires adequate knowledge of the pest development physiology, factors affecting their over-wintering and skilful implementation of developed alternative control measures. Important pre-requisites for successful overwintering are adequate amount of accumulated chemical compounds as well as gradual formation of dormancy. One purpose of this project is to explain how the food plant chemistry and entomopathogenic diseases may influence photoperiodic reaction and development of winter dormancy. As a result we expect meaningful addition to fundamental and applicable information on physiology of overwintering insects. Techniques desinged and employed in our laboratory enables us to be bale to monitor minor changes in the physiological state of the overwintering insect caused by studied factors. The aim of this work is to investigate the importance of food plant chemistry influence on plant resistance to herbivory. Also we have plan to study the physiological mechanisms, by which microsporidiosis reduces overwintering ability of insects and factors that may trigger the latent form of illness to turn acute. It is expected that a proper understanding of plant food chemisty influence and underlying mechanism of action that increase susceptibility of dormant stages will be achieved. The results will form the basis for determining the varieties and intraspecific taxas of food plants to be cultivated in order to promote natural infection and reduce number of offspring generations without applying chemical treatment.