See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"Ressursside väärindamise alase teadus- ja arendustegevuse toetamine (RESTA)" projekt RESTA14
RESTA14 "Taimsete tootmisjääkide bioaktiivsete komponentide kasutamine loomsete toiduainete säilivuse ja tervislikkuse suurendamiseks või loomsete toitude väärindamiseks (TAIMLOOMTOIT)" (1.01.2021−31.01.2023); Vastutav täitja: Reelika Rätsep; Eesti Maaülikool; Finantseerija: Sihtasutus Eesti Teadusagentuur; Eraldatud summa: 381 750 EUR.
RESTA14
Taimsete tootmisjääkide bioaktiivsete komponentide kasutamine loomsete toiduainete säilivuse ja tervislikkuse suurendamiseks või loomsete toitude väärindamiseks (TAIMLOOMTOIT)
Utilization of bioactive components of production residues of plant foods for increasing of durability and healthiness of animal food and for valorization of animal origin food
1.01.2021
31.01.2023
Teadus- ja arendusprojekt
Ressursside väärindamise alase teadus- ja arendustegevuse toetamine (RESTA)
ETIS valdkondETIS alamvaldkondCERCS valdkondFrascati Manuali valdkondProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.6. PõllumajandusteadusB390 Taimekasvatus, aiandus, taimekaitsevahendid, taimehaigused 4.5 Teised põllumajandusteadused30,0
1. Bio- ja keskkonnateadused1.7. ToiduteadusedT430 Toiduainete ja jookide tehnoloogia 1.4 Keemiateadused60,0
1. Bio- ja keskkonnateadused1.2. MikrobioloogiaB230 Mikrobioloogia, bakterioloogia, viroloogia, mükoloogia 1.6 Bioteadused10,0
AsutusRollPeriood
Eesti Maaülikoolkoordinaator01.01.2021−31.01.2023
PerioodFinantseerija poolt eraldatud summa
01.01.2021−31.01.2023381 750,00 EUR
381 750,00 EUR

Tarbijad soovivad järjest rohkem teaduslikult põhjendatud tervislikke madala suhkru- ja soolasisaldusega maitsvaid liha- ja kalatooteid, mille valmistamisel on võimalikult vähe kasutatud sünteetilisi toidu lisaaineid. Toiduainetetööstuses jääb aga põhitoodete kõrval sageli kasutamata mitmesuguseid taimseid jääke, milles leiduvad ained pidurdavad mikroorganismide kasvu ja rasvhapete ja kolesterooli oksüdatsiooni väärindatavates liha- või kalatoodetes, ühtlasi tagatakse toodete piisav säilimisaeg. Jääkidest valmistatud lisandite tark kasutamine eeldab uusi kompleksseid teadusuuringuid nende ainete toimete kohta erinevates liha- ja kalatoodetes. Lisaks tuleb uurida tuntud maitse- ja ravimtaimede lisamisel summaarseid mõjusid lõpptoote maitsele, tervislikkusele ja säilivusele. Teema täitmisel kombineeritakse Eesti Maaülikooli PKI Polli aiandusuuringute keskuse, VLI toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli ning uurimisprojekti välise asutusena TÜ farmaatsia instituudi teaduspotentsiaali.
Consumers demand for science proved, healthy, low-sugar/ low-salt, tasty meat and fish products that contain low amount or none of synthetic food additives. However, in the food industry, in addition to basic products, various plant residues, which contain substances that inhibit the growth of micro-organisms and the oxidation of fatty acids and cholesterol, are often not used. However, such plant materials can be used for enrichment of fish and meat products. The wise use of additives made from plant residues requires new complex research into the effects of these substances in various meat and fish products. Also, the combined effects of the addition of known herbs and medicinal plants on the taste, health and shelf life of the products need to be tested. Within the project, the research potential of the EULS Polli Horticultural Research Center, Chair of Food Hygiene and Public Health, and the Institute of Pharmacy of the University of Tartu (external institution), is combined.