See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"Ressursside väärindamise alase teadus- ja arendustegevuse toetamine (RESTA)" projekt RESTA28
RESTA28 "Teravilja ja õlikultuuride väärindamine (1.02.2021−31.07.2023)", Evelin Loit, Eesti Maaülikool.
RESTA28
Teravilja ja õlikultuuride väärindamine
Valorization of cereal and oil seed crops
1.02.2021
31.07.2023
Teadus- ja arendusprojekt
Ressursside väärindamise alase teadus- ja arendustegevuse toetamine (RESTA)
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.7. ToiduteadusedT430 Toiduainete ja jookide tehnoloogia 1.4 Keemiateadused65,0
1. Bio- ja keskkonnateadused1.12. Bio- ja keskkonnateadustega seotud uuringud, näiteks biotehnoloogia, molekulaarbioloogia, rakubioloogia, biofüüsika, majandus- ja tehnoloogiauuringudT490 Biotehnoloogia 1.6 Bioteadused35,0
AsutusRollPeriood
Eesti Maaülikoolkoordinaator01.02.2021−31.07.2023
PerioodSumma
01.02.2021−31.07.2023458 100,00 EUR
458 100,00 EUR

Jätkusuutlik taimekasvatus muutuvas kliimas, tagamaks kasvavat toidunõudlust, on suur väljakutse. Eestis on teravilja ja õlikultuuride kasvatuseks sobivad tingimused, mis võiks tulevikus veel paremaks minna. Biomajanduse edendamise kontekstis on oluline, et teravili ja õlikultuurid jõuaks Eestis maksimaalse väärindamiseni. Projekti käigus lähenetakse teravilja ja õlikultuuride väärtusahelatele komplekselt, alustades sobivatest agrotehnoloogilistest võtetest ja jõudes mikroskaalale välja, kus uuritakse komponente ning nende potentsiaalseid kasutusotstarbeid. Projekti töö on jagatud kolme tööpaketti: teraviljade koostise analüüs ja seos küpsetamiskvaliteediga, teraviljajookide funktsionaalsete omaduste tõstmine ja õlikultuuride töötlemisel tekkivate kõrvalsaaduste väärindamise uuring. Tulemused on abiks teravilja väärindavatele tööstustele, sh toiduainetööstusele ning ka taime- ja loomakasvatajale, et tagada jätkusuutlikud toidusüsteemid ning suurendada antud sektori väärtust.
To meet the growing demand for food in a changing climate, sustainable crop production is a major challenge. Estonia has suitable conditions for growing cereal and oilseed crops. In the context of promoting the bioeconomy, it is essential that ingredients from cereal and oilseed crops reach their maximum value. The project takes a complex approach to the value chains of cereals and oilseeds, starting with agro-technology and process tehnologies to reach the micro level, where the components of raw material and their potential use are studied. The project work is divided into three parts: analysis of the composition of cereals, improvement of the functional properties of cereal drinks and valorisation of by-products from oilseeds processing. The outcomes of project will contribute to developments in the crop industries, including the food industry, as well livestock sector and other stakeholders, to ensure sustainable food systems and increase the value of output for all parties.