Mittetraditsioonilistest puuviljakultuuridest on astelpaju võitmas üha suuremat populaarsust. Astelpaju viljelemise tehnoloogias kujunes üheks sõlmprobleemiks viljade koristamine Maailmas uuritakse erinevaid koristustehnoloogiaid. Eestis konstrueeritud originaalne marjaraputi HKK-2 eeldab teatud kindlate morfoloogiliste parameetritega sorte. Sortide sobivus masinkorjeks seostub vilja suuruse, viljamassi tiheduse, viljavarre pikkuse, viljavarre hapruse, viljakesta tugevuse ja küpsusastmega. Sordid erinevad viljade keemilise koostise, sealhulgas õli osakaalu ja erinevate fraktsioonide sisalduse poolest. Uute sortide introduktsioon ja käibelolevate sortde uurimine eeltoodud aspektist on aluseks rakendusuuringutele masinkorje tehnoloogial põhinevate istanduste rajamise eesmärgil.
Popularity of a new for Estonia fruit crop, sea buckthorn, is increasing. The key-problem of its cultivating is fruit harvesting. In Estonia, original fruit shaker HK-2 was constructed. However, it requires cultivars with certain morphological parameters being connected with fruit size and mass, its meat-density, length of fruit stalk and its fragility, fruit-shell-strength and degree of ripeness of the fruit. Oil in the most valuable constituent part of the fruit. But cultivars differ in oil and its fractions content.