"Eesti Teadusfondi uurimistoetus" projekt ETF5988
ETF5988 "Astelpajusortide morfomeetriline karakteristika masinkorjeks sobivate sortide valikul ja viljade õlisisalduse uurimine. (1.01.2004−31.12.2007)", Toivo Univer, Eesti Maaülikool, Põllumajandus- ja keskkonnainstituut.
ETF5988
Astelpajusortide morfomeetriline karakteristika masinkorjeks sobivate sortide valikul ja viljade õlisisalduse uurimine.
Morphological characteriststics of different of sea buckthorn cultivars for mechanical fruit harvesting. Investigation of fruit oil content.
1.01.2004
31.12.2007
Teadus- ja arendusprojekt
Eesti Teadusfondi uurimistoetus
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.6. PõllumajandusteadusB435 Põllumajanduse ajalugu4.1. Põllumajandus, metsandus, kalandus ja nendega seonduvad teadused (agronoomia, loomakasvatus, kalakasvatus, metsakasvatus, aiandus jne.)100,0
PerioodSumma
01.01.2004−31.12.2004100 000,00 EEK (6 391,16 EUR)
01.01.2005−31.12.2005107 917,65 EEK (6 897,19 EUR)
01.01.2006−31.12.2006110 040,00 EEK (7 032,84 EUR)
01.01.2007−31.12.2007112 800,00 EEK (7 209,23 EUR)
27 530,42 EUR

Mittetraditsioonilistest puuviljakultuuridest on astelpaju võitmas üha suuremat populaarsust. Astelpaju viljelemise tehnoloogias kujunes üheks sõlmprobleemiks viljade koristamine Maailmas uuritakse erinevaid koristustehnoloogiaid. Eestis konstrueeritud originaalne marjaraputi HKK-2 eeldab teatud kindlate morfoloogiliste parameetritega sorte. Sortide sobivus masinkorjeks seostub vilja suuruse, viljamassi tiheduse, viljavarre pikkuse, viljavarre hapruse, viljakesta tugevuse ja küpsusastmega. Sordid erinevad viljade keemilise koostise, sealhulgas õli osakaalu ja erinevate fraktsioonide sisalduse poolest. Uute sortide introduktsioon ja käibelolevate sortde uurimine eeltoodud aspektist on aluseks rakendusuuringutele masinkorje tehnoloogial põhinevate istanduste rajamise eesmärgil.
Popularity of a new for Estonia fruit crop, sea buckthorn, is increasing. The key-problem of its cultivating is fruit harvesting. In Estonia, original fruit shaker HK-2 was constructed. However, it requires cultivars with certain morphological parameters being connected with fruit size and mass, its meat-density, length of fruit stalk and its fragility, fruit-shell-strength and degree of ripeness of the fruit. Oil in the most valuable constituent part of the fruit. But cultivars differ in oil and its fractions content.